środa, 30 października 2019

Jabłkowa chmurka

     Najlepszy jabłecznik zrobiony na podobieństwo Malinowej chmurki Znacząca różnica polega na pieczeniu jabłek zamiast zalania ich galaretką. Delikatny, kremowy, pyszny :) Koniecznie musicie go zrobić :)

ciasto:
100 g masła
170 g mąki
2 czubate łyżki cukru pudru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 żółtka

Do miski wsypać mąkę, dodać miękkie masło, cukier puder, proszek do pieczenia oraz żółtka. Zagnieść jednolite ciasto. Równomiernie wyłożyć dno prostokątnej formy o wymiarach 22x31 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 18 minut.

warstwa jabłkowa:
6 jabłek
2 płaskie łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu
3 czubate łyżki bułki tartej

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wsypać cynamon, cukier i bułkę tartą, wymieszać. Wyłożyć na podpieczony spód, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C piec ok. 35-40 minut. Całkowicie ostudzić. wyjąć z formy.

beza:
3 białka
150 g cukru
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

Białka wlać do miski, dodać cukier, ubić na sztywną pianę. Wsypać mąkę, krótko zmiksować. Blaszkę w której piekliśmy ciasto odwrócić do góry dnem, przykryć papierem do pieczenia załamując go na brzegach. Wyłożyć pianę z białek, rozsmarować na całej powierzchni. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec 15 minut. Po tym czasie przykręcić do 150C, piec jeszcze ok. 25 minut. Całkowicie ostudzić.

masa śmietanowa:
250 g mascarpone
400 ml śmietanki kremówki 30%
3 łyżki cukru

Mascarpone wyłożyć do miski, wlać śmietankę, wsypać cukier, ubić na sztywną masę.
Na całkowicie ostudzone ciasto z jabłkami wyłożyć śmietanową masę, rozsmarować na całej powierzchni. Na wierzch ułożyć bezę. Wstawić do lodówki do schłodzenia, najlepiej na cała noc

1 komentarz: