poniedziałek, 28 października 2019

Kurczak butterfly

     Kurczak pieczony, ukształtowany na podobieństwo "motyla" :) Kurczaka rozcinamy wzdłuż, usuwany kręgosłup i rozpłaszczamy. Dzięki temu piecze się dużo szybciej i ma większą powierzchnię z chrupiącą skórką :)
Upiekłam go w piekarniku Electrolux z funkcją pary wodnej i przez to mięso jest miękkie i soczyste, a skórka chrupiąca.Wystarczy do niego wlać odpowiednią ilość wody i nastawić na odpowiednią funkcję i uzyskamy efekt pary wodnej :)
Do piekarnika oprócz standardowej blachy dołączona jest druga, głęboka niczym brytfanna która w tym pieczeniu sprawdziła się wyśmienicie :)
Inspiracja stąd przepis własny :)

1 kurczak (ok.1,2 kg)
1 płaska łyżka soli
1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
1 łyżeczka suszonego lubczyku

Przy pomocy kuchennych nożyc lub ostrego noża rozciąć wzdłuż kurczaka usuwając szyję i kręgosłup.
Obsypać najpierw samą solą, a potem mieszanką ziół (czosnku niedźwiedziego, majeranku, natki pietruszki i lubczyku). 
Ułożyć na brytfannie, odwrócić rozcięciem do spodu, dłonią spłaszczyć kurczaka. Odstawić na 1 godzinę.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, wlać do niego ok. 1 szklankę wody, piec ok. 45-50 minut (do zrumienienia skórki).


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz