Długo nie mogłam się przekonać do tego by przygotować mięso z królika. W końcu się odważyłam i wyszło naprawdę pysznie :) Lekka potrawka z niezwykle miękkim mięsem z królika, marchewki i zielonego groszku.
bulion z królika:
700 g królika podzielonego na części
sól
2 ziarenka pieprzu
1 listek laurowy
2 ziarnka ziela angielskiego
Części królika przełożyć do garnka, wlać wodę tak by zakrywała mięso, dodać sól do smaki, pieprz, listek laurowy i ziele angielskie, gotować ok. 70-80 minut (do miękkości).
potrawka:
2 szklanki bulionu z królika
1 duża marchewka
1 mała cebula
100 g mrożonego zielonego groszku
100 ml śmietanki kremówki 30%
Na dużą patelnię wsypać pokrojoną w plasterki marchewkę, pokrojoną cebulą, zielony groszek oraz wyjęte z wywaru ugotowane mięso. Zalać 2 szklankami bulionu z królika, gotować pod przykryciem jeszcze ok. pół godziny. Na koniec wlać śmietankę, doprowadzić do wrzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz