Przepyszne, kruche, miękkie ciasteczka z dużą ilością maku. Małe, takie na jeden raz. Spokojnie można zrobić z podwójnej porcji bo na pewno rozejdą się błyskawicznie :) Można podawać je w wersji bez niczego lub w połowie polanej mleczną czekoladą i posypane cukrową posypką. Bardzo polecam!
Zdrowych, spokojnych i smacznych Świąt Bożego Narodzenia dla Wszystkich tu zaglądających!
100 g miękkiego masła
2 żółtka
60 g cukru
160 g mąki pszennej
50 g maku
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Do miski wyłożyć masło, dodać żółtko, cukier, mąkę, mak i proszek do pieczenia, zagnieść jednolite ciasto. Formować niewielkie kulki, lekko spłaszczyć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 16-18 minut.