Zaskakująco pyszne kotlety z tuńczyka i kaszy gryczanej. Wzbogacone żółtym serem i natką pietruszki. To nowoczesna i zdrowa odmiana od "mielonych" :)
#MasterTuńczyk
1 puszka tuńczyka
1 łyżka soku z cytryny
1/2 łyżeczki musztardy
1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
2 jajka
50 g żółtego sera
2 gałązki natki pietruszki
sól
pieprz
olej do smażenia
Tuńczyka odcedzić z zalewy, przełożyć do miski. Dodać sok z cytryny, musztardę, 1 szklankę ugotowanej i ostudzonej kaszy gryczanej, całe jajka, posiekaną natkę pietruszki oraz straty na małych oczkach żółty ser. Doprawić solą i pieprzem. Wszystko razem dobrze wymieszać widelcem. Powstałą masę podzielić na 8 części. Lekko zwilżonymi wodą dłońmi formować na kształt okrągłych kotlecików. Smażyć z obu stron na oleju.
Zachęcam do wzięcia udziału w konkursie
tuńczyk jak zawsze niezawodny, wszystko z niego można zrobić :) wygląda bardzo apetycznie
OdpowiedzUsuńTen rower z konkursu jest cudny <3
OdpowiedzUsuńPyszny obiadek :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam wszelkie dania z tuńczykiem, na pewno wypróbuję
OdpowiedzUsuń