wtorek, 24 kwietnia 2018

Kotlety z tuńczyka i kaszy gryczanej

     Zaskakująco pyszne kotlety z tuńczyka i kaszy gryczanej. Wzbogacone żółtym serem i natką pietruszki. To nowoczesna i zdrowa odmiana od "mielonych" :)
#MasterTuńczyk



1 puszka tuńczyka
1 łyżka soku z cytryny
1/2 łyżeczki musztardy
1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
2 jajka
50 g żółtego sera
2 gałązki natki pietruszki
sól
pieprz
olej do smażenia

Tuńczyka odcedzić z zalewy, przełożyć do miski. Dodać sok z cytryny, musztardę, 1 szklankę ugotowanej i ostudzonej kaszy gryczanej, całe jajka, posiekaną natkę pietruszki oraz straty na małych oczkach żółty ser. Doprawić solą i pieprzem. Wszystko razem dobrze wymieszać widelcem. Powstałą masę podzielić na 8 części. Lekko zwilżonymi wodą dłońmi formować na kształt okrągłych kotlecików. Smażyć z obu stron na oleju.

Zachęcam do wzięcia udziału w konkursie
Wiosna na widelcu z tuńczykiem Princes

4 komentarze:

  1. tuńczyk jak zawsze niezawodny, wszystko z niego można zrobić :) wygląda bardzo apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten rower z konkursu jest cudny <3

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam wszelkie dania z tuńczykiem, na pewno wypróbuję

    OdpowiedzUsuń