poniedziałek, 23 kwietnia 2018

Pieczone pierożki z tuńczykiem

     Pieczone pierożki z kruchego ciasta bez proszku do pieczenia czy drożdży z pysznym nadzieniem z tuńczykiem, papryką i kukurydzą. Doskonałe jako przekąska piknikowa ale równie dobrze sprawdzi się na przyjęciach przy stole. Podałam je z sosem z awokado doprawionym czosnkiem niedźwiedzim. To danie jest pyszne! #MasterTuńczyk

porcja na ok. 25 szt:

nadzienie:
1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym Princes
1/4 czerwonej papryki
1/4 puszki kukurydzy
40 g żółtego sera
1/2 pęczka szczypiorku
sól
czarny pieprz
pieprz cayenne

Tuńczyka odsączyć z zalewy, przełożyć do miski. Dodać kukurydzę, pokrojoną w małą kostkę paprykę, starty na tarce żółty ser oraz pokrojony szczypiorek. Doprawić do smaku solą, pieprzem i pieprzem cayenne, wymieszać.

ciasto:
80 g masła
200 g mąki pszennej
1 żółtko
szczypta soli
5 łyżek mleka
białko do smarowania wierzchu

Do miski wsypać mąkę pszenną, dodać miękkie masło, żółtko, sól i mleko, wyrobić jednolite ciasto. Na lekko podsypanej desce rozwałkować, wykrawać kółka przy pomocy szerokiej szklanki. Nakładać farsz, złożyć na pół, zlepić. Brzegi docisnąć widelcem robiąc ozdobne "pazurki". Wierzch posmarować roztrzepanym białkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 20 minut. Podawać z sosem z awokado.

sos z awokado
1 dojrzałe awokado
1 łyżeczka soku z cytryny
3 łyżki jogurtu naturalnego
1/2 czerwonej cebuli
3 liście czosnku niedźwiedziego
pieprz cytrynowy
sól

Awokado obrać, przełożyć do miski, dodać sok z cytryny i jogurt, zmiksować blenderem. Dodać drobno posiekaną cebulę i czosnek niedźwiedzi. Doprawić pieprzem cytrynowym i solą, dobrze wymieszać.

Zachęcam do wzięcia udziału w konkursie na tej stronie
Wiosna na widelcu z tuńczykiem Princes

2 komentarze: