Nazwa kubeczkowe ciasto pochodzi ze sposobu przygotowania ciasta. Składniki odmierzany kubeczkiem po jogurcie użytym do ciasta. Wyszło puszyste, dość wysokie, bardzo smaczne ciasto ze śliwkami. Szybkie, idealne do zrobienia w sytuacji "gdy goście jadą" :) W dodatku robimy je bez użycia miksera a jedynie przy pomocy rózgi.
1 kubeczek jogurtu naturalnego (150 g)
1 kubeczek oleju
2 kubeczki cukru
3 kubeczki mąki pszennej
3 duże jajka
1 mocno czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
śliwki węgierki (ok. 24 szt.)
Do miski wykładamy jogurt. Kubeczek po jogurcie zostawić, będzie nam służył do odmierzania składników.
Dodajemy olej, cukier, mąkę, całe jajka, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Wszystko mieszamy rózgą, w ostateczności miksujemy na najniższych obrotach tylko do połączenia składników przez nie więcej jak 5 sekund.
Ciasto wylewamy do formy o wymiarach 26x22 cm, lub do tortownicy o średnicy 26 cm, wyrównać.
Śliwki umyć, przekroić na połówki, układać na cieście przekrojeniem do góry.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 45-50 minut.
robilam kiedyś takie kubeczkowe ciasto,ale wyszedł mi zakalec. A Twoje ciasto pięknie wyrosło Dorotko:)
OdpowiedzUsuńDawałaś takie same proporcje?
UsuńMieszałaś rózgą czy miksowałaś? Podobno nie wolno miksować.
Usuń