Najlepsza sałatka jesienna. Lekka, a niezwykle wartościowa. Pieczona dynia jest miękka, burak i słonecznik chrupiący, Wręcz idealne połączenie smaków! Bardzo polecam, będę ją często robiła :)
200 g obranej dyni
1 średniej wielkości burak
2 łyżki oleju
ok.50 g sera feta
2 łyżki ziaren słonecznika
natka pietruszki
sól
Dynię pokroić w kostkę, polać 1 łyżką oleju, wymieszać.
Burak obrać, pokroić w cienkie plasterki, każdy z nich pokroić na pół lub na 4 części (w zależności od szerokości plasterków), polać 1 łyżką oleju, wymieszać.
Warzywa przełożyć do naczynia żaroodpornego, najlepiej bez mieszania ich ze sobą by dynia nie zabarwiła się od buraka, cienko rozłożyć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 20-25 minut. Ostudzić, lekko posolić, wymieszać ze sobą. Przełożyć na talerz, posypać pokruszoną fetą, ziarnami słonecznika i posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz