Bardzo smaczny mazurek na kruchym cieście z dość grubą warstwą masy chałwowej. Ładną dekoracją są tu zajączki upieczone z części ciasta przeznaczonego na spód. Do masy bardzo dobrze pasują bakalie więc kto lubi, może dodać ich większą ilość. Mazurek jest łatwy w wykonaniu i godny polecenia, szczególnie dla wielbicieli chałwy :)
ciasto:
170 g mąki pszennej
100 g miękkiego masła
2 czubate łyżki cukru pudru
1 żółtko
1 łyżka zimnej wody
Do miski wsypać mąkę, dodać masło, cukier, żółtko i wodę, zagnieść jednolite ciasto. Część ciasta rozwałkować, wyciąć kilka (5-6 sztuk) ciastek o świątecznych kształtach.
Resztę ciasta wyłożyć na spód i ok. 2 cm boki tortownicy o średnicy 21-22 cm. Spód piec ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180C. Ciastka piec ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180C.
masa chałwowa:
200 ml śmietanki kremówki 30%
200 g waniliowej chałwy
1 czubata łyżka cukru
migdały i żurawina do dekoracji
Chałwę pokruszyć do rondelka, dodać cukier i śmietankę. Mieszając doprowadzić do wrzenia. Odstawić na ok. 2-3 minuty do opadnięcia piany. Wylać na podpieczony spód cedząc przez rzadkie sitko. Ostudzić, ułożyć ciastka, migdały i żurawinę. Wstawić do lodówki na ok. 2 godziny do całkowitego ostudzenia. Najlepiej przechowywać w lodówce.
Bardzo lubię chałwę w wypiekach. A Twój mazurek jest przeuroczy:)
OdpowiedzUsuńWygląda super ten mazurek. Tego jeszcze nie próbowałam. Musiał być hit smakowy na święta. Dziękuję za przepis chętnie spróbuję 😃
OdpowiedzUsuńPozdrowionka z Krakowa
Kasia Dudziak, Kasine bziki