poniedziałek, 31 października 2016

Biszkoptowa rolada pieczona razem z dynią

     Biszkoptowa rolada, pieczona razem z dyniowym nadzieniem. Po upieczeniu od razu ją zawijamy i już prawie jest gotowa.... jeszcze tylko beza :) Jedna z najlepszych jaką jadłam! Do ciasta idealnie pasuje słodkie, czerwone wino Monte Santi




nadzienie:
450 g surowej obranej dyni
50 g marchewki
3 zaokrąglone łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu

Obraną, surową dynię zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Marchew zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Do warzyw dodać cukier i cynamon, wymieszać. Wyłożyć na dużą blachę (dołączoną do piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia, równomiernie rozłożyć.

biszkopt:
4 duże jajka
1/2 szklanki cukru
1 lekko zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki mąki pszennej

Białka ubić z cukrem i proszkiem do pieczenia na sztywną pianę. Żółtka krótko zmiksować, dodać do ubitych białek, krótko wymieszać łyżką. Wsypać mąkę, jeszcze raz delikatnie wymieszać łyżką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170C na najniższą półkę, piec ok. 25 minut. Wyjąć, odwrócić na ściereczkę, zdjąć papier, zwinąć w rulon. Odstawić do ostygnięcia.

beza:
1 białko z dużego jajka
50 g cukru

Białko ubić z cukrem na sztywną pianę, wyłożyć na sam wierzch rolady. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C, piec ok. 4-5 minut przy włączonym grzaniu tylko od góry.

środa, 26 października 2016

Dyniowe czary

     Czarodziejskie ciasto z dynią. Wlewa się do formy dość płynne ciasto a ono w trakcie pieczenia rozwarstwia się na 2 części: od spodu o smaku i konsystencji budyniu, na wierzchu powstaje coś podobne do biszkoptu. Dzięki użyciu przecieru z dyni i kurkumy, ma piękny, pomarańczowy kolor :)

4 duże jajka
1 łyżeczka soku z cytryny
120 g cukru
120 g masła
115 g mąki pszennej
1/2 szklanki gęstego przecieru z dyni (najlepiej pieczonej, ok. 115 g)
1 i 1/2 szklanki mleka
1/3 łyżeczki kurkumy

Białka ubić na sztywną pianę, odstawić do lodówki.
Do drugiej miski wlać żółtka, dodać cukier i sok z cytryny, krótko zmiksować. Masło rozpuścić, ostudzić do temperatury pokojowej, wlać do żółtek. Dodać przecier z dyni, mleko, kurkumę i mąkę, jeszcze raz zmiksować. Wyłożyć pianę z białek, delikatnie wymieszać łyżką. Wylać do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 26x21 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec 45 minut. Ostudzić.
Zamiast samego puree z dyni można użyć część puree z marchwi.

czwartek, 20 października 2016

Zapiekane babeczki - spaghetti

     Ciekawie podane spaghetti bo w formie babeczek zapiekanych w piekarniku. Mimo pracy zawodowej i obowiązków domowych czasem chcemy zjeść coś wyjątkowego. Nie musi być to nic skomplikowanego i zajmującego dużo czasu, czasem wystarczy inna forma podania :) Z makaronem Lubella można wiele, więc zgodnie z hasłem "1000 pomysłów, jedna Lubella" zrobiłam pyszne danie :)

porcja na 8 babeczek
makaron:
100 g spaghetti Lubella
20 g (2 plasterki) sera żółtego salami

Makaron spaghetti ugotować wg przepisu na opakowaniu. Lekko ostudzić, dodać drobno pokrojony żółty ser, wymieszać. Porcje makaronu kłaść do metalowej formy na muffinki wyłożonej na dnie papierem do pieczenia, zakręcić widelcem aby się ładnie uformowało.

sos pomidorowy:
2 małe pomidory
1 czubata łyżeczka przecieru pomidorowego
1/3 łyżeczki papryki w proszku
sól

Pomidory drobno pokroić, przełożyć na patelnię. Dodać przecier pomidorowy, paprykę w proszku, doprawić solą do smaku. gotować ok. 3 minut.

pulpety:
150 g mięsa mielonego
sól
pieprz
2 plasterki sera żółtego do posypania po wierzchu

Mięso posolić, dodać pieprz, wyrobić. Uformować 8 pulpetów. Usmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu.

wykonanie:
Na wyłożonego do formy makaronu wylać sos pomidorowy, na środku ułożyć pulpet. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C, piec ok. 10 minut. Posypać po wierzchu żółtym serem, wstawić jeszcze na ok. 2 minuty.




 1000 osobowości, 1000 pomysłów, jedna Lubella!

Buraczano-jaglane pizzerinki

     Zdrowe pizzerinki :) W "cieście" użyłam kaszy jaglanej i buraków, na wierzch można ułożyć dowolne dodatki, u mnie żółty ser, wędzony łosoś i trochę zieleniny :) Produkty #Ambition pomogą przygotować danie :)

1/2 szklanki kaszy jaglanej
1 szklanka wody
100 g obranych czerwonych buraków
1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku

4 plasterki żółtego sera salami
ok. 50 g wędzonego łososia
gałązka natki pietruszki
gałązka świeżego oregano
4 szt. roszponki

Kaszkę wsypać na sitko, przelać dużą ilością wrzącej wody. Przełożyć do rondelka, wlać 1 szklankę wody, doprowadzić do wrzenia, gotować pod przykryciem na małym palniku przez ok. 20 minut.
Buraki pokroić na ok. 2 mm plasterki, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C, piec ok. 10 minut. Zmiksować blenderem. Dodać jeszcze gorącą kaszę jaglaną, doprawić solą i papryką, jeszcze raz zmiksować blenderem. Ciepłą masę buraczano-jaglaną uformować na kształt okrągłych placuszków o średnicy ok. 9 cm. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, piec w piekarniku nagrzanym do 200C przez ok. 12 minut.
Na gorących spodach do pizzerinek ułożyć plasterki żółtego sera oraz pokrojonego w paski wędzonego łososia. Można ozdobić roszponką, świeżą pietruszką i oregano.

Dla wszystkich czytelników bloga w sklepie Dajar na hasło ZDROWE-GOTOWANIE przygotowana jest 10% zniżka :) Warto skorzystać!

Ambition z dbałością

wtorek, 18 października 2016

Makaron ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetą

     Pyszna propozycja dania obiadowego z makaronem. Jako że pracuję, dojazd zajmuje mi dość dużo czasu, poza tym zajmuję się domem, ogrodem i rodziną to niewiele czasu na co dzień zostaje mi na gotowanie obiadu. Wszyscy lubimy dania makaronowe bo pysznie smakują i ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Jeśli wzbogaci się je o odpowiednie składniki, stanowi pełnowartościowe danie. Lubella posiada duży wybór makaronów, więc zgodnie z hasłem "1000 pomysłów, jedna Lubella" wyczarowuję przeróżne kombinacje smakowe. Tym razem zrobiłam makaron ze szpinakiem, suszonymi pomidorami, fetą, orzechami włoskimi, wszystko posypane czarnuszką. Wyszło niezwykle smacznie :)


200 g kolorowego makaronu świderki Lubella
100 g świeżego szpinaku
10 szt. suszonych pomidorów
100 g sera feta
1/3 szklanki orzechów włoskich
2 łyżki oliwy
sól
1/2 łyżeczki czarnuszki

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu (7 minut).
Szpinak umyć, pokroić w paski. Przełożyć na patelnię, podlać oliwą, dodać pokrojone pomidory, smażyć ok. 4 minut na małym palniku. Wymieszać z makaronem, ewentualnie delikatnie posolić. Przełożyć na talerze, posypać pokruszoną fetą, posiekanymi orzechami i czarnuszką.

1000 osobowości, 1000 pomysłów, jedna Lubella!

poniedziałek, 17 października 2016

Amarantus z owocami

     Pyszne i zdrowe śniadanie to nie tylko owsianka. Pyszny i zdrowy amarantus z mnóstwem owoców dostarczy nam dużo energii


1/3 szklanki amarantusa
1 szklanka mleka
1 płaska łyżeczka miodu

Do rondelka wsypujemy amarantus, zalewamy mlekiem, dodajemy miód. Gotujemy na najmniejszym palniku pod przykryciem ok. 20 minut.

owoce:
1/3 szklanki malin
1/4 szklanki borówek amerykańskich
3 śliwki węgierki
1 mały banan
ewentualnie 1 łyżeczka miodu lub płaska łyżeczka cukru

Do rondelka wsypać maliny, borówki, pokrojone śliwki i banana, ewentualnie dodać miód lub cukier. Gotować pod przykryciem ok. 3-4 minut, zdjąć pokrywkę, odparować.
Do miski wyłożyć amarantus, polać sosem owocowym.

czwartek, 13 października 2016

Ciastka mocno kakaowe z kawałkami czekolady

     Kruche, mocno kakaowe ciastka z kawałkami czekolady. Najlepsze z wszystkich kakaowych :) Robi się je łatwo i szybko, bez wykrawania :) Jeszcze jedno, te ciastka są bez jajek.


1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki kakao
1/2 łyżeczki sody
150 g masła
2/3 szklanki cukru
szczypta soli
50 g czekoladowych kropelek

Do miski wsypać mąkę, kakao, sodę, cukier i sól, wymieszać łyżką. Dodać miękkie masło, wyrobić jednolite ciasto. wstawić do lodówki na ok. 30 minut. Formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Kłaść w odstępach na dużą blaszkę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 14-15 minut. Po upieczeniu odczekać ok. 3 minut i dopiero wtedy przekładać na talerz (bezpośrednio po upieczeniu są bardzo kruche).

poniedziałek, 10 października 2016

2-kolorowe muffinki z bananami

     2-kolorowe muffinki na bazie ciasta bananowego. Jedna część to ciasto bananowe, druga to ciasto bananowo-kakaowe. W trakcie pieczenia rosną, po wyjęciu lekko opadają ale nie zmienia to faktu że są pyszne i wilgotne. Przepis nieznacznie zmieniony stąd



porcja na ok. 16 szt.:
3 małe banany (ok. 280 g po obraniu)
100 g miękkiego masła
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sody
2/3 szklanki cukru
1 duże jajko
1/2 szklanki naturalnego jogurtu
1 łyżka kakao

Banany zmiksować blenderem, dodać miękkie masło, mąkę, sodę, cukier, jajko i jogurt, zmiksować. Ciasto podzielić na dwie równe części, do jednej wsypać kakao, krótko zmiksować.
Do papierowych papilotek włożonych do metalowej formy do muffinek wykładać po ok. jednej łyżce białego i ciemnego ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 25-28 minut.

czwartek, 6 października 2016

Torcik kawowo - orzechowy

     Błyskawiczny w przygotowaniu torcik o smaku kawy i orzechów, zrobiony z ucieranego ciasta. Przełożony jest masą śmietanowo-orzechową. Najlepiej smakuje w temperaturze pokojowej.


ciasto:
200 g miękkiego masła
200 g cukru
280 g mąki pszennej
1 płaska łyżka proszku do pieczenia
4 duże jajka
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
150 ml gorącej wody
2 czubate łyżki mielonych orzechów włoskich (ok. 20 g)


Kawę rozpuścić w gorącej wodzie, zostawić do lekkiego wystudzenia.
Do miski wyłożyć masło, dodać cukier, proszek do pieczenia, jajka, krótko zmiksować. Wlać kawę, wsypać mąkę i mielone orzechy, jeszcze raz zmiksować. Wyłożyć do tortownicy o średnicy 22 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 40-45 minut, aż patyczek włożony w ciasto wychodzi suchy. Ostudzić, przekroić wzdłuż na połowę.

masa:
250 g mascarpone
200 ml śmietanki kremówki 30%
2 łyżki cukru pudru
50 g mielonych orzechów włoskich

Do miski wyłożyć mascarpone, wlać śmietankę, wsypać cukier, krótko ubić (ok. 1-1,5 min.). Wsypać połowę mielonych orzechów, wymieszać łyżką.
Masę podzielić na 3 części. Dwie trzecie masy wyłożyć na spód ciasta, wyrównać, przyłożyć drugim blatem, lekko docisnąć. Na wierzch wyłożyć pozostałą masę, rozsmarować na całej powierzchni, posypać pozostałymi mielonymi orzechami.

wtorek, 4 października 2016

Tarta orzechowo-jogurtowa z gruszkami

     Pyszna tarta na bardzo kruchym spodzie. Wypełnienie jest na bazie naturalnego jogurtu z mnóstwem orzechów i oczywiście z gruszkami :)


ciasto:
180 g mąki pszennej
100 g miękkiego masła
2 zaokrąglone łyżki cukru pudru
1 żółtko
szczypta soli

Do miski wsypać mąkę, dodać miękkie masło, cukier puder, żółtko i sól, zagnieść jednolite ciasto. Wylepić dno i boki prostokątnej tarty. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C, piec ok. 15 minut. Ostudzić.

nadzienie;
120 ml naturalnego jogurtu
60 g mielonych orzechów
1 zaokrąglona łyżka cukru
1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 małe gruszki

Gruszki obrać, przekroić na połówki, wydrążyć środki, lekko nadciąć po całości.
Do jogurtu dodać mielone orzechy, cukier i mąkę ziemniaczaną, wylać na podpieczony spód. Na wierzch ułożyć przygotowane gruszki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 30 minut. Ostudzić.