Lekkie, niezbyt kaloryczne ciasto w wiosennych kolorach :) Ciasto szpinakowe w jaskrawo zielonym kolorze, po upieczeniu równe jak stół (nie ścinane ani troszeczkę), w konsystencji i strukturze bardzo podobne do biszkoptu. Nie ma potrzeby jego nasączania. Ograniczyłam się tylko do przełożenia do masą truskawkową na bazie mleka ale można polać go polewą czekoladową lub wyłożyć na wierzch bitą śmietanę.
ciasto szpinakowe:
50 g świeżego szpinaku
50 ml oleju
1 łyżeczka soku z cytryny
4 duże jajka
150 g mąki pszennej
1 płaska łyżka proszku do pieczenia
150 g cukru
Świeży szpinak zmiksować blenderem razem z olejem i sokiem z cytryny do momentu uzyskania gęstej "papki".
Białka ubić z cukrem i proszkiem do pieczenia na sztywną pianę. Dodać szpinakową "pulpę", delikatnie wymieszać łyżką. Wsypać mąkę, jeszcze raz wymieszać łyżką. Podzielić na dwie równe części, wyłożyć do dwóch tortownic o średnicy 21-22 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170C, piec 30 minut. Ostudzić.
masa mleczno-truskawkowa:
200 ml wody
2 truskawkowe galaretki
500 ml mleka
250 g truskawek
Galaretki rozpuścić w 200 ml bardzo gorącej wody, ostudzić. Wlać mleko i pokrojone truskawki, wymieszać. Tężejącą masę wylać na ułożone w tortownicy ciasto, wyrównać, przykryć drugim ciastem, lekko docisnąć. Wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
poniedziałek, 30 kwietnia 2018
sobota, 28 kwietnia 2018
Trójsmakowy budyń z owocami
Zrobiłam domowy budyń warstwowy w trzech smakach (kakaowym, kawowym i śmietankowym) przekładany owocami.Smaczny, zdrowy i kolorowy :)
składniki na 2 porcje:
500 ml mleka
3 płaskie łyżki cukru
1 płaska łyżeczka masła
3 żółtka
2 bardzo płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
2 bardzo płaskie łyżki mąki pszennej
1 lekko zaokrąglona łyżeczka kakao
1 lekko zaokrąglona łyżeczka kawy zbożowej + 1 łyżeczka wody
ok. 3-4 łyżki jagód (mogą być mrożone)
garść malin
kilka truskawek
Do miski wlać 1/2 szklanki mleka, dodać żółtka, mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną, zmiksować.
Do garnka wlać 1 i 1/2 szklanki mleka, dodać masło, wsypać cukier, doprowadzić do wrzenia. Cały czas mieszając wlać do mleka mieszankę z żółtkami, gotować ok. pół minuty.
Gorący budyń rozlać do 3 dużych szklanek. Do jednej części dodać kakao, dobrze wymieszać łyżką. Do drugiej części dodać kawę zbożową rozpuszczoną w 1 łyżeczce wody, dodrze wymieszać.
Przygotować dwie szklanki. Na dno wyłożyć po równo budyń kakaowy, posypać jagodami, przykryć budyniem kawowym, posypać malinami. Na wierzch wyłożyć budyń śmietankowy, przybrać truskawkami.
składniki na 2 porcje:
500 ml mleka
3 płaskie łyżki cukru
1 płaska łyżeczka masła
3 żółtka
2 bardzo płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
2 bardzo płaskie łyżki mąki pszennej
1 lekko zaokrąglona łyżeczka kakao
1 lekko zaokrąglona łyżeczka kawy zbożowej + 1 łyżeczka wody
ok. 3-4 łyżki jagód (mogą być mrożone)
garść malin
kilka truskawek
Do miski wlać 1/2 szklanki mleka, dodać żółtka, mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną, zmiksować.
Do garnka wlać 1 i 1/2 szklanki mleka, dodać masło, wsypać cukier, doprowadzić do wrzenia. Cały czas mieszając wlać do mleka mieszankę z żółtkami, gotować ok. pół minuty.
Gorący budyń rozlać do 3 dużych szklanek. Do jednej części dodać kakao, dobrze wymieszać łyżką. Do drugiej części dodać kawę zbożową rozpuszczoną w 1 łyżeczce wody, dodrze wymieszać.
Przygotować dwie szklanki. Na dno wyłożyć po równo budyń kakaowy, posypać jagodami, przykryć budyniem kawowym, posypać malinami. Na wierzch wyłożyć budyń śmietankowy, przybrać truskawkami.
czwartek, 26 kwietnia 2018
Sernik gotowany "zebra"
Sernik gotowany przekładany kakaowymi blatami ciasta. Jest miękkie od razu po przełożeniu gorącą serową masą :) Bardzo podzielne ciasto dobre na różnego rodzaju przyjęcia.
ciasto:
350 g mąki pszennej
50 g kakao
150 g cukru
2 duże jajka
100 g masła
1/3 szklanki jogurtu naturalnego
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczka sody
Do miski wsypać mąkę, dodać kakao, cukier, jajka, miękkie masło, jogurt, proszek do pieczenia i sodę, wyrobić jednolite ciasto. Podzielić na 3 równe części, każdą z nich wyłożyć na dno prostokątnej formy o wymiarach 31x21 cm, wyrównać małym wałeczkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok.15 min.
masa serowa:
1 kg mielonego białego sera
1 szklanka cukru
3 duże jajka
2 czubate łyżki mąki pszennej
1 budyń waniliowy bez cukru
Do miski wyłożyć mielony ser, dodać cukier, całe jajka, mąkę oraz budyń, zmiksować. Przelać na dużą patelnię, mieszając doprowadzić do wrzenia, gotować jeszcze ok. 1 minuty. Gorącą masę serową podzielić na dwie równe części. Połowę wylać na pierwszy blat kakaowego ciasta, wyrównać, przykryć drugim blatem, lekko docisnąć, wylać resztę masy serowej, przykryć trzecim blatem ciasta, jeszcze raz lekko docisnąć. Wierzch polać polewą czekoladową, posypać czekoladową posypką. Ostudzić.
polewa czekoladowa:
100 g gorzkiej czekolady
3 łyżki śmietanki kremówki
czekoladowa posypka
Czekoladę wraz ze śmietanką rozpuścić nad parą wodną, wymieszać. Rozsmarować na wierzchu ciasta, zaraz posypać czekoladową posypką.
ciasto:
350 g mąki pszennej
50 g kakao
150 g cukru
2 duże jajka
100 g masła
1/3 szklanki jogurtu naturalnego
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczka sody
Do miski wsypać mąkę, dodać kakao, cukier, jajka, miękkie masło, jogurt, proszek do pieczenia i sodę, wyrobić jednolite ciasto. Podzielić na 3 równe części, każdą z nich wyłożyć na dno prostokątnej formy o wymiarach 31x21 cm, wyrównać małym wałeczkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok.15 min.
masa serowa:
1 kg mielonego białego sera
1 szklanka cukru
3 duże jajka
2 czubate łyżki mąki pszennej
1 budyń waniliowy bez cukru
Do miski wyłożyć mielony ser, dodać cukier, całe jajka, mąkę oraz budyń, zmiksować. Przelać na dużą patelnię, mieszając doprowadzić do wrzenia, gotować jeszcze ok. 1 minuty. Gorącą masę serową podzielić na dwie równe części. Połowę wylać na pierwszy blat kakaowego ciasta, wyrównać, przykryć drugim blatem, lekko docisnąć, wylać resztę masy serowej, przykryć trzecim blatem ciasta, jeszcze raz lekko docisnąć. Wierzch polać polewą czekoladową, posypać czekoladową posypką. Ostudzić.
polewa czekoladowa:
100 g gorzkiej czekolady
3 łyżki śmietanki kremówki
czekoladowa posypka
Czekoladę wraz ze śmietanką rozpuścić nad parą wodną, wymieszać. Rozsmarować na wierzchu ciasta, zaraz posypać czekoladową posypką.
wtorek, 24 kwietnia 2018
Kotlety z tuńczyka i kaszy gryczanej
Zaskakująco pyszne kotlety z tuńczyka i kaszy gryczanej. Wzbogacone żółtym serem i natką pietruszki. To nowoczesna i zdrowa odmiana od "mielonych" :)
#MasterTuńczyk
1 puszka tuńczyka
1 łyżka soku z cytryny
1/2 łyżeczki musztardy
1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
2 jajka
50 g żółtego sera
2 gałązki natki pietruszki
sól
pieprz
olej do smażenia
Tuńczyka odcedzić z zalewy, przełożyć do miski. Dodać sok z cytryny, musztardę, 1 szklankę ugotowanej i ostudzonej kaszy gryczanej, całe jajka, posiekaną natkę pietruszki oraz straty na małych oczkach żółty ser. Doprawić solą i pieprzem. Wszystko razem dobrze wymieszać widelcem. Powstałą masę podzielić na 8 części. Lekko zwilżonymi wodą dłońmi formować na kształt okrągłych kotlecików. Smażyć z obu stron na oleju.
Zachęcam do wzięcia udziału w konkursie
#MasterTuńczyk
1 puszka tuńczyka
1 łyżka soku z cytryny
1/2 łyżeczki musztardy
1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
2 jajka
50 g żółtego sera
2 gałązki natki pietruszki
sól
pieprz
olej do smażenia
Tuńczyka odcedzić z zalewy, przełożyć do miski. Dodać sok z cytryny, musztardę, 1 szklankę ugotowanej i ostudzonej kaszy gryczanej, całe jajka, posiekaną natkę pietruszki oraz straty na małych oczkach żółty ser. Doprawić solą i pieprzem. Wszystko razem dobrze wymieszać widelcem. Powstałą masę podzielić na 8 części. Lekko zwilżonymi wodą dłońmi formować na kształt okrągłych kotlecików. Smażyć z obu stron na oleju.
Zachęcam do wzięcia udziału w konkursie
poniedziałek, 23 kwietnia 2018
Pieczone pierożki z tuńczykiem
Pieczone pierożki z kruchego ciasta bez proszku do pieczenia czy drożdży z pysznym nadzieniem z tuńczykiem, papryką i kukurydzą. Doskonałe jako przekąska piknikowa ale równie dobrze sprawdzi się na przyjęciach przy stole. Podałam je z sosem z awokado doprawionym czosnkiem niedźwiedzim. To danie jest pyszne! #MasterTuńczyk
porcja na ok. 25 szt:
nadzienie:
1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym Princes
1/4 czerwonej papryki
1/4 puszki kukurydzy
40 g żółtego sera
1/2 pęczka szczypiorku
sól
czarny pieprz
pieprz cayenne
Tuńczyka odsączyć z zalewy, przełożyć do miski. Dodać kukurydzę, pokrojoną w małą kostkę paprykę, starty na tarce żółty ser oraz pokrojony szczypiorek. Doprawić do smaku solą, pieprzem i pieprzem cayenne, wymieszać.
ciasto:
80 g masła
200 g mąki pszennej
1 żółtko
szczypta soli
5 łyżek mleka
białko do smarowania wierzchu
Do miski wsypać mąkę pszenną, dodać miękkie masło, żółtko, sól i mleko, wyrobić jednolite ciasto. Na lekko podsypanej desce rozwałkować, wykrawać kółka przy pomocy szerokiej szklanki. Nakładać farsz, złożyć na pół, zlepić. Brzegi docisnąć widelcem robiąc ozdobne "pazurki". Wierzch posmarować roztrzepanym białkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 20 minut. Podawać z sosem z awokado.
sos z awokado
1 dojrzałe awokado
1 łyżeczka soku z cytryny
3 łyżki jogurtu naturalnego
1/2 czerwonej cebuli
3 liście czosnku niedźwiedziego
pieprz cytrynowy
sól
Awokado obrać, przełożyć do miski, dodać sok z cytryny i jogurt, zmiksować blenderem. Dodać drobno posiekaną cebulę i czosnek niedźwiedzi. Doprawić pieprzem cytrynowym i solą, dobrze wymieszać.
Zachęcam do wzięcia udziału w konkursie na tej stronie
porcja na ok. 25 szt:
nadzienie:
1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym Princes
1/4 czerwonej papryki
1/4 puszki kukurydzy
40 g żółtego sera
1/2 pęczka szczypiorku
sól
czarny pieprz
pieprz cayenne
Tuńczyka odsączyć z zalewy, przełożyć do miski. Dodać kukurydzę, pokrojoną w małą kostkę paprykę, starty na tarce żółty ser oraz pokrojony szczypiorek. Doprawić do smaku solą, pieprzem i pieprzem cayenne, wymieszać.
ciasto:
80 g masła
200 g mąki pszennej
1 żółtko
szczypta soli
5 łyżek mleka
białko do smarowania wierzchu
Do miski wsypać mąkę pszenną, dodać miękkie masło, żółtko, sól i mleko, wyrobić jednolite ciasto. Na lekko podsypanej desce rozwałkować, wykrawać kółka przy pomocy szerokiej szklanki. Nakładać farsz, złożyć na pół, zlepić. Brzegi docisnąć widelcem robiąc ozdobne "pazurki". Wierzch posmarować roztrzepanym białkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 20 minut. Podawać z sosem z awokado.
sos z awokado
1 dojrzałe awokado
1 łyżeczka soku z cytryny
3 łyżki jogurtu naturalnego
1/2 czerwonej cebuli
3 liście czosnku niedźwiedziego
pieprz cytrynowy
sól
Awokado obrać, przełożyć do miski, dodać sok z cytryny i jogurt, zmiksować blenderem. Dodać drobno posiekaną cebulę i czosnek niedźwiedzi. Doprawić pieprzem cytrynowym i solą, dobrze wymieszać.
Zachęcam do wzięcia udziału w konkursie na tej stronie
sobota, 21 kwietnia 2018
Skrzydełka z grilla
Świetny sposób na miękkie w środku i chrupiące z zewnątrz skrzydełka z grilla. Wystarczy je wcześniej obgotować. Powstały z obgotowania bulion można wykorzystać do przygotowania zupy.
1,2 kg skrzydełek drobiowych
1 płaska łyżka płynnego miodu
3 łyżki oleju
1 płaska łyżka soli
1 płaska łyżka słodkiej papryki
1/3 łyżeczki chilli
1/2 łyżeczki imbiru
1 łyżeczka czosnku mielonego
1 płaska łyżeczka pieprzu
Z każdego skrzydełka obciąć najkrótszą końcową część.
Włożyć do garnka, zalać wrzącą wodą tylko do ich przykrycia, lekko posolić, gotować ok. 14-15 minut. Odcedzić, zostawić do wystudzenia.
Przygotować marynatę: do miski wlać miód, olej, wsypać sól, paprykę, chilli, imbir, czosnek i pieprz, wymieszać. W gotowej marynacie obtoczyć skrzydełka, odstawić w chłodne miejsce na przynajmniej 1 godzinę. Grillować z obu stron do zrumienienia.
1,2 kg skrzydełek drobiowych
1 płaska łyżka płynnego miodu
3 łyżki oleju
1 płaska łyżka soli
1 płaska łyżka słodkiej papryki
1/3 łyżeczki chilli
1/2 łyżeczki imbiru
1 łyżeczka czosnku mielonego
1 płaska łyżeczka pieprzu
Z każdego skrzydełka obciąć najkrótszą końcową część.
Włożyć do garnka, zalać wrzącą wodą tylko do ich przykrycia, lekko posolić, gotować ok. 14-15 minut. Odcedzić, zostawić do wystudzenia.
Przygotować marynatę: do miski wlać miód, olej, wsypać sól, paprykę, chilli, imbir, czosnek i pieprz, wymieszać. W gotowej marynacie obtoczyć skrzydełka, odstawić w chłodne miejsce na przynajmniej 1 godzinę. Grillować z obu stron do zrumienienia.
czwartek, 19 kwietnia 2018
Pudding z kaszą manną
Lekki, kremowy deser, prawie nie słodzony, a jednak doskonale zaspokaja apetyt na słodkie. Smak tego deseru długo pozostaje na podniebieniu :) Zdecydowanie lepszy od budyniu!
500 ml mleka
3 płaskie łyżki kaszki manny
1 łyżeczka brązowego cukru
2 żółtka + 3 łyżki mleka
2-3 łyżki jagód
Do garnka wlać mleko, doprowadzić do wrzenia. Wsypać kaszkę mannę i mieszając od czasu do czasu gotować przez 5 minut.
Żółtka roztrzepać z 3 łyżkami mleka, wlać na gotującą się kaszę, cały czas przy tym mieszając. Wsypać cukier, krótko zagotować.
Gorące wlać do pucharków. Na wierzch rozłożyć jagody.
500 ml mleka
3 płaskie łyżki kaszki manny
1 łyżeczka brązowego cukru
2 żółtka + 3 łyżki mleka
2-3 łyżki jagód
Do garnka wlać mleko, doprowadzić do wrzenia. Wsypać kaszkę mannę i mieszając od czasu do czasu gotować przez 5 minut.
Żółtka roztrzepać z 3 łyżkami mleka, wlać na gotującą się kaszę, cały czas przy tym mieszając. Wsypać cukier, krótko zagotować.
Gorące wlać do pucharków. Na wierzch rozłożyć jagody.
wtorek, 17 kwietnia 2018
Rolada ze schabu z kolorowym farszem
Pyszna rolada ze schabu nadziewana farszem ze szpinaku, papryki i sera feta. Idealna na przyjęcia i świąteczny obiad. Może być podawana na ciepło i na zimno, nawet na kanapki :)
800 g schabu w kawałku
100 g mrożonego szpinaku
1/2 czerwonej papryki
100 g sera feta
sól
pieprz
1 płaska łyżka suszonej natki pietruszki
1 płaska łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
Schab rozkroić na duży płat mięsa, lekko rozbić tłuczkiem. Posolić i popieprzyć z obu stron. Równomiernie rozłożyć rozmrożony szpinak. Na wierzch rozłożyć pokrojoną paprykę i ser feta. Ciasno zawinąć w rulon. Obwiązać bawełnianym sznurkiem na całej długości rolady. Po wierzchu obsypać suszoną natką pietruszki oraz suszonym czosnkiem niedźwiedzim.
Włożyć do naczynia żaroodpornego z pokrywką. wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 1 godziny.
800 g schabu w kawałku
100 g mrożonego szpinaku
1/2 czerwonej papryki
100 g sera feta
sól
pieprz
1 płaska łyżka suszonej natki pietruszki
1 płaska łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
Schab rozkroić na duży płat mięsa, lekko rozbić tłuczkiem. Posolić i popieprzyć z obu stron. Równomiernie rozłożyć rozmrożony szpinak. Na wierzch rozłożyć pokrojoną paprykę i ser feta. Ciasno zawinąć w rulon. Obwiązać bawełnianym sznurkiem na całej długości rolady. Po wierzchu obsypać suszoną natką pietruszki oraz suszonym czosnkiem niedźwiedzim.
Włożyć do naczynia żaroodpornego z pokrywką. wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 1 godziny.
czwartek, 12 kwietnia 2018
Piersi z kaczki pieczone na boczku
Najlepszy sposób na pieczone piersi z kaczki. Miękkie i soczyste dzięki ułożeniu ich na boczku z którego wytapia się tłuszcz i mięso się nie wysusza. Boczek wprost rozpływa się w ustach. Najlepiej podawać z pieczonymi jabłkami :)
400 g surowego boczku w plastrach (najlepiej tłustego)
2 piersi kaczki ze skórą
sól
biały pieprz
majeranek
Plastry surowego boczku poprószyć solą i pieprzem, ułożyć na dno naczynia żaroodpornego.
Piersi kaczki posypać ze wszystkich stron solą i majerankiem, ułożyć na plastrach boczku skórą do góry. naczynie żaroodporne przykryć pokrywą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170C, piec ok. 1 godziny. Po tym czasie zdjąć pokrywę, piec jeszcze ok. 10 min. do zrumienienia skórki.
400 g surowego boczku w plastrach (najlepiej tłustego)
2 piersi kaczki ze skórą
sól
biały pieprz
majeranek
Plastry surowego boczku poprószyć solą i pieprzem, ułożyć na dno naczynia żaroodpornego.
Piersi kaczki posypać ze wszystkich stron solą i majerankiem, ułożyć na plastrach boczku skórą do góry. naczynie żaroodporne przykryć pokrywą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170C, piec ok. 1 godziny. Po tym czasie zdjąć pokrywę, piec jeszcze ok. 10 min. do zrumienienia skórki.
wtorek, 10 kwietnia 2018
Sałatka powielkanocna
Wspomnienie niedawnych Świąt ;) Sałatka prosta, zaledwie z kilku składników ale bardzo smaczna. Zrobiona z białą kiełbasą i jajkami oraz z odrobiną chrzanu. Naprawdę warto wypróbować :)
2 białe kiełbasy
4 gotowane jajka
2 ogórki kiszone
pęczek szczypiorku
2-3 łyżki majonezu
1/3 łyżeczki chrzanu
Białą kiełbasę gotować 15 minut, ostudzić w wodzie. Obrać ze skórki, pokroić na ćwierć plasterki.
Jajka i ogórki kiszone również pokroić na ćwierć plasterki, wsypać do kiełbasy.
Dodać majonez, chrzan oraz posiekany szczypiorek, wymieszać.
2 białe kiełbasy
4 gotowane jajka
2 ogórki kiszone
pęczek szczypiorku
2-3 łyżki majonezu
1/3 łyżeczki chrzanu
Białą kiełbasę gotować 15 minut, ostudzić w wodzie. Obrać ze skórki, pokroić na ćwierć plasterki.
Jajka i ogórki kiszone również pokroić na ćwierć plasterki, wsypać do kiełbasy.
Dodać majonez, chrzan oraz posiekany szczypiorek, wymieszać.
sobota, 7 kwietnia 2018
Sernik Pani Walewska
Taki sernik robiłam na Wielkanoc i stał się przebojem stołu :) Dwa kruche blaty ciasta (tylko na wierzch ciasto z bezą) przekładane gotowaną masą serową. Bardzo szybko miękną i wprost rozpływają się w ustach :) Bardzo polecam!
ciasto:
450 g mąki pszennej
200 g masła
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
4 żółtka
150 g cukru pudru
1 łyżka jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
2 szklanki posiekanych bakalii (można zmniejszyć lub całkowicie pominąć)
1 szklanka dżemu
Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier puder, dodać miękkie masło, żółtka oraz jogurt, zagnieść jednolite ciasto. Równomiernie wyłożyć na dno dwóch foremek o wielkości 33x21 cm, wyrównać. Oba surowe blaty ciasta posmarować cienko dżemem, posypać siekanymi bakaliami. Jedno ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 20 minut.
beza do 1 blatu ciasta:
4 białka
150 g cukru
1 kisiel cytrynowy
4 łyżki oleju
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, wsypać kisiel, delikatnie wymieszać. Wlać olej, jeszcze raz wymieszać. Ubite białka wyłożyć na tylko jedno ciasto,wyrównać.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170C, piec ok. 30 minut.
masa serowa:
1 kg mielonego białego sera
1 szklanka cukru
1 budyń waniliowy bez cukru
2 czubate łyżki mąki pszennej
4 duże jajka
100 g masła
Do miski wyłożyć mielony biały ser, dodać cukier, budyń, mąkę pszenną, całe jajka oraz miękkie masło, zmiksować. Wylać na dużą patelnię, mieszając podgrzewać aż do wrzenia. Gotować ok. pół minuty.
Na spód formy ułożyć ciasto bez bezy, wylać gorącą masę serową, przykryć blatem ciasta z bezą na wierzchu, lekko docisnąć. odstawić do lodówki do całkowitego wystudzenia. Wierzch posypać cukrem pudrem.
ciasto:
450 g mąki pszennej
200 g masła
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
4 żółtka
150 g cukru pudru
1 łyżka jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
2 szklanki posiekanych bakalii (można zmniejszyć lub całkowicie pominąć)
1 szklanka dżemu
Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier puder, dodać miękkie masło, żółtka oraz jogurt, zagnieść jednolite ciasto. Równomiernie wyłożyć na dno dwóch foremek o wielkości 33x21 cm, wyrównać. Oba surowe blaty ciasta posmarować cienko dżemem, posypać siekanymi bakaliami. Jedno ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 20 minut.
beza do 1 blatu ciasta:
4 białka
150 g cukru
1 kisiel cytrynowy
4 łyżki oleju
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, wsypać kisiel, delikatnie wymieszać. Wlać olej, jeszcze raz wymieszać. Ubite białka wyłożyć na tylko jedno ciasto,wyrównać.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170C, piec ok. 30 minut.
masa serowa:
1 kg mielonego białego sera
1 szklanka cukru
1 budyń waniliowy bez cukru
2 czubate łyżki mąki pszennej
4 duże jajka
100 g masła
Do miski wyłożyć mielony biały ser, dodać cukier, budyń, mąkę pszenną, całe jajka oraz miękkie masło, zmiksować. Wylać na dużą patelnię, mieszając podgrzewać aż do wrzenia. Gotować ok. pół minuty.
Na spód formy ułożyć ciasto bez bezy, wylać gorącą masę serową, przykryć blatem ciasta z bezą na wierzchu, lekko docisnąć. odstawić do lodówki do całkowitego wystudzenia. Wierzch posypać cukrem pudrem.
czwartek, 5 kwietnia 2018
Zupa krem z rukoli
Zupa krem z rukoli, zagęszczona ziemniakami. Ma piękny, głęboko zielony kolor i zdecydowany smak rukoli. Jest pyszna i zdrowa, a przy tym bardzo prosta do zrobienia :) Można podawać ją z grzankami z serem, groszkiem ptysiowym lub z gotowanymi jajkami.
1 l wody
2 duże ziemniaki
100 g świeżej rukoli
sól
biały pieprz
3 łyżki śmietanki kremówki 30%
Ziemniaki obrać, pokroić, gotować w 1 l posolonej wody do miękkości.
Rukolę pokroić, dodać do ugotowanych ziemniaków, gotować jeszcze ok. 3 minut. Wszystko razem zmiksować blenderem. Doprawić solą i białym pieprzem, wlać śmietankę, wymieszać, już nie gotować.
Podawać do wyboru: z grzankami z serem, z groszkiem ptysiowym lub z gotowanym jajkiem.
1 l wody
2 duże ziemniaki
100 g świeżej rukoli
sól
biały pieprz
3 łyżki śmietanki kremówki 30%
Ziemniaki obrać, pokroić, gotować w 1 l posolonej wody do miękkości.
Rukolę pokroić, dodać do ugotowanych ziemniaków, gotować jeszcze ok. 3 minut. Wszystko razem zmiksować blenderem. Doprawić solą i białym pieprzem, wlać śmietankę, wymieszać, już nie gotować.
Podawać do wyboru: z grzankami z serem, z groszkiem ptysiowym lub z gotowanym jajkiem.