Trochę niezwykłe ciasto, jak na dodatek głównego składnika - arbuza. Ciasto jest w całości pieczone. Spód, wierzch i boki to kruche ciasto, a środek to masa arbuzowa-budyniowa. Świetny sposób na wykorzystanie arbuza którego nie daliśmy radę zjeść ;)
Ciasto:
300 g mąki pszennej
200 g masła
50 g cukru pudru
Do mąki dodać cukier i masło, posiekać nożem, zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na 3 części. Jedną część wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 21 cm. Drugą część ciasta wyłożyć boki tortownicy na wysokość ok. 4 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C, podpiec ok. 10 minut.
Arbuzowy budyń:
1200 g arbuza ze skórką (700 g bez skórki)
2 budynie śmietankowe bez cukru
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki wody
Arbuz oddzielić ze skórki, wyjąć pestki, zmiksować blenderem. Przelać do rondelka (będzie ok. 2 i 1/2 szklanki przecieru), dodać cukier, doprowadzić do wrzenia.
Budynie wymieszać w 1/2 szklanki wody. Rondelek zdjąć z palnika, mieszając wlać budyń, ponownie wstawić na palnik, mieszając gotować do zgęstnienia przez ok. 30 sekund.
Gorący budyń arbuzowy wylać na gorące (prosto z piekarnika) ciasto,wyrównać.
Na wierzch zetrzeć pozostałą trzecią część ciasta.
Wstawić ponownie do piekarnika nagrzanego do 190°C, piec jeszcze ok. 45-50 minut.
Pyszne ciasto. Takie arbuzowe orzeźwienie :)
OdpowiedzUsuńMniam! Wygląda pysznie i nie wiem dlaczego, ale ciasto wydaje mi się idealne na upały. Może to przez arbuza? :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
http://healthy-dreams.blogspot.com/
Fajny - po budyniu w kremie ani śladu - ciekawa struktura.
OdpowiedzUsuńProste, ale efektowne i zapewne bardzo smaczne :) Zapisuję w "ulubionych" :)))
OdpowiedzUsuńAle fajne :)
OdpowiedzUsuńnie wpadłabym na takie wykorzystanie arbuza ;) wygląda super!
OdpowiedzUsuńFajny pomysł. Przyciągnęło mnie tu zdjęcie :)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda niesamowicie. Lubię ciasta z budyniem, a takiego jeszcze nie jadłam.
Musiało być pyszne :)
Kocham arbuzy! Na te upały mogłabym wcinać tylko je :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Wygląda smacznie :-)
OdpowiedzUsuńAle świetny kolorek! Całe ciasto bardzo apetycznie wyglada :)
OdpowiedzUsuńfajny pomysł na ten budyń z wykorzystaniem arbuza, aż ślinka cieknie!
OdpowiedzUsuńIntrygujące :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł, muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuń