poniedziałek, 30 grudnia 2019

Pijana wiśnia

     To ciasto idealnie pasuje na sylwestrową imprezę. Kakaowe ciasto przełożone masą czekoladową na bazie śmietanki z najważniejszym dodatkiem - wiśniami wyjętymi z nalewki. Bardzo delikatne ciasto ze wzmocnioną procentami masą, na pewno będzie przebojem na Waszym stole :)
ciasto:
5 dużych jajek
1 szklanka cukru
120 ml mleka
1/2 szklanki oleju
3 płaskie łyżki kakao
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody

Jajka ubijać z cukrem ok. 3-4 minut aż do uzyskania jasnej, gęstej masy. Wlać mleko, olej, dodać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę, zmiksować na jednolitą masę. Wyłożyć do prostokątnej formy o wymiarach 32x21 cm, wyrównać. Wylać do dwóch form. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 20 minut. Ostudzić.

krem:
200 ml śmietanki kremówki do podgrzania + 200 ml kremówki zimnej
100 g gorzkiej czekolady
3 czubate łyżki cukru
1 płaska łyżka kakao
250 g mascarpone
200 g wiśni z nalewki
4-5 kostek gorzkiej czekolady do posypania po wierzchu

Do rondelka wlać 200 ml śmietanki kremówki, dobrze podgrzać (nie dopuścić do zagotowania!), dodać połamaną czekoladę, odstawić na ok. 3-5 minut, wymieszać. Wsypać kakao i cukier, ponownie wymieszać. Odstawić do całkowitego ostudzenia.
Do miski wyłożyć mascarpone, wlać masę czekoladową, zmiksować do połączenia się składników. Gdy zacznie się gęstnieć, wlewać powoli pozostałą zimną kremówkę cały czas przy tym miksując aż powstanie gęsta masa.
1/4 część masy odłożyć do posmarowania wierzchu, do reszty wsypać odsączone wiśnie, wymieszać łyżką.
Na spód czekoladowego ciasta wyłożyć całą masę z wiśniami, przykryć drugim blatem ciasta, lekko docisnąć. Na wierzch wyłożyć masę czekoladową bez wiśni, równomiernie rozsmarować. Wierzch posypać startą na tarce lub posiekaną nożem czekoladą. Wstawić do lodówki do schłodzenia.

piątek, 20 grudnia 2019

Piernikowa karpatka

     Piernikowa karpatka z ciastem z dodatkiem przyprawy do piernika. Krem maślany z dużym dodatkiem miodu. Ciasto z kremem zamiast tradycyjnego piernika :)
ciasto:
1 szklanka wody
100 g masła
1 szklanka mąki pszennej
1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika
4 duże jajka

Do rondelka wlać wodę, dodać masło i przyprawę do piernika, doprowadzić do wrzenia. Wsypać mąkę, nie zdejmując z palnika, energicznie przy tym mieszając aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka tworząc bryłkę. Przełożyć do miski, odstawić do całkowitego wystudzenia. Wbić całe jajka, zmiksować blenderem. Podzielić na dwie równe części. Wyłożyć do dwóch prostokątnych form o wymiarach 21x31 cm, równomiernie rozsmarować.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C, piec ok. 30 minut. Ostudzić. 

krem:
500 ml mleka
150 g miodu
1 czubata łyżka cukru
2 czubate łyżki mąki pszennej
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
2 żółtka
200 g masła

cukier puder do posypania po wierzchu

Do garnka wlać ok. 400 ml mleka, dodać miód i cukier, doprowadzić do wrzenia.
Pozostałe mleko (ok. 100 ml) wlać do miski, dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz żółtka, krótko zmiksować.Wlać na gotujące się mleko z miodem, mieszając doprowadzić do wrzenia. Gotować do zgęstnienia masy (ok. 1-2 minuty). Przelać do miski, wierzch przykryć folią by nie utworzył się kożuch, odstawić do wystudzenia.
Do miski wyłożyć miękkie masło, powoli dodawać ostudzony budyń cały czas miksując. Gdyby masa się zwarzyła wtedy należy do drugiej miski dać ok. 50 g miękkiego masła i ponownie powoli wkręcać masę.
Gotową masę wyłożyć na blat ciasta, wyrównać, przykryć drugim blatem ciasta, lekko docisnąć. Wierzch posypać cukrem pudrem. Wstawić do lodówki do schłodzenia. 

czwartek, 19 grudnia 2019

Śledzie w sosie musztardowo-miodowym

     Śledzie w sosie miodowo-musztardowym. Dodatek miodu równoważy słony smak śledzi. Delikatne, lekko słodkie o pięknej bursztynowej barwie.

2 duże płaty śledzia
2 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub jogurtu naturalnego
3 łyżeczki musztardy
1 płaska łyżka płynnego miodu
1/2 łyżeczki kurkumy
szczypta białego pieprzu
natka pietruszki do dekoracji

Śledzie pokroić na nieduże kawałki.
Zrobić sos. Do miski wyłożyć jogurt naturalny, dodać musztardę i płynny miód, doprawić kurkumą i białym pieprzem. Wymieszać na jednolity sos. Dołożyć pokrojone śledzie, wymieszać. Przełożyć do słoika, odstawić do lodówki na ok. 2 godziny.

wtorek, 17 grudnia 2019

Śledzie cytrusowe

     Uwielbiam gdy przed Świętami pachnie dom cytrusami (nawet niechcący powstał rym) ;) Rewelacyjne śledzie o cytrusowym smaku i aromacie dzięki marynowaniu ich razem ze skórką pomarańczową i cytrynową ze świeżych owoców. Na pewno je polubicie :)
3 płaty śledzia
zalewa:
200 ml wody
50 ml octu
3 zaokrąglone łyżki cukru
skórka z połowy pomarańczy
skórka z połowy cytryny

Pomarańczę i cytrynę dobrze umyć, sparzyć wrzącą wodą. Skórkę całkowicie oczyścić z białej części (albedo), pokroić w nieduże, wąskie paseczki.
Do garnka wlać wodę, dodać ocet i cukier oraz pokrojone skórki z pomarańczy i cytryny. Doprowadzić do wrzenia, gotować ok. 5 minut. Całkowicie ostudzić.
Śledzie pokroić na kawałki, włożyć do słoika, zalać zalewą, odstawić do lodówki na co najmniej noc, a najlepiej na całą dobę.

czwartek, 12 grudnia 2019

Białkowy makowiec

     Gdy po zrobieniu ciast zostanie Wam trochę białek, warto upiec jeszcze jedno by je dobrze wykorzystać. Proste ale pyszne ciasto w formie keksu. Miękkie, wilgotne, bardzo makowe z dodatkiem suszonych fig. Dodatkową zaletą jest to, że jest proste i szybkie w wykonaniu :)

5 białek z dużych jajek
120 g cukru
1 zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia
70 ml oleju
70 g maku (nie mielony)
100 g mąki pszennej
4-5 dużych suszonych fig + 1 płaska łyżeczka mąki pszennej

Białka ubić z cukrem i proszkiem do pieczenia na sztywną pianę. Wlać olej, krótko zmiksować. Wsypać mak (nie mielony) i mąkę, jeszcze raz bardzo krótko zmiksować, tylko do połączenia się składników. Figi pokroić w kostkę, posypać łyżką mąki, wymieszać. Wsypać do białek, delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć do niedużej formy keksowej, wyrównać. Kawałki fig wystające na wierzchu lekko wcisnąć do środka ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 50-55 minut, do "suchego patyczka".
Wierzch można polać roztopioną mleczną czekoladą i posypać kolorową posypką cukrową.

poniedziałek, 9 grudnia 2019

Łaciate ciasto makowo-serowe

     Pyszne ciasto na świąteczny stół łączące w sobie makowca i sernik.
ciasto makowe:
100 g mielonego maku
100 ml mleka
100 g cukru
4 duże jajka
3 lekko zaokrąglone łyżki kaszki manny
2 czubate łyżki bułki tartej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego

Mielony mak zalać wrzącym mlekiem, odstawić do ostygnięcia. Dodać cukier, żółtka, kaszę mannę, bułkę tartą, proszek do pieczenia i cukier waniliowy, zmiksować.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy makowej, wymieszać łyżką. Wyłożyć do formy o wymiarach 21x26 cm lub do tortownicy o średnicy 26 cm, wyrównać.

masa serowa:
200 g sera w kostce
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 żółtko
2 czubate łyżki cukru
20 g miękkiego masła
2 łyżki śmietanki kremówki

Ser zmiksować blenderem. Dodać cukier waniliowy, żółtko, cukier, miękkie masło oraz kremówkę, krótko zmiksować. Powstałą masę serową wyłożyć gęstymi kleksami na wierzchu ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 30-35 minut.

piątek, 6 grudnia 2019

Daktylowy sernik na 7 urodziny bloga

     Dzisiaj mija 7 lat od założenia mojego bloga. Czas tak szybko mija, ile ja ciast zrobiłam przez ten czas :) Na takie wydarzenie zrobiłam sernik o smaku daktylowym (wypiek zgodnie z nazwą bloga) ;) Prosty do zrobienia, bez spodu, prawie naturalnie słodzony. Brązowy od daktyli i brązowego cukru. Bardzo smaczny. To już 117 sernik na moim blogu :)

500 g tłustego sera białego w kostce
3 zaokrąglone łyżki cukru brązowego
4 duże jajka
200 g suszonych daktyli
2 zaokrąglone łyżki mąki pszennej
1 zaokrąglona łyżka mąki ziemniaczanej

Daktyle zalać gorącą wodą tylko do ich zakrycia, odstawić na ok. godzinę, odlać wodę, nie odciskać. Do daktyli dodać ser, cukier, całe jajka, mąkę pszenną i ziemniaczaną.
Wszystko razem zmiksować blenderem aż daktyle będą dobrze rozdrobnione.
Przelać do keksowej formy o wymiarach 13x29 cm lub do tortownicy o średnicy 22 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec 1 godzinę. Studzić przez pół godziny w zamkniętym piekarniku po czym wyjąć na wierzch.

czwartek, 5 grudnia 2019

Brownie z kajmakiem

     Intensywnie czekoladowe ciasto z kajmakiem i bita śmietaną. Trzy smaki które lubię najbardziej :) Bo w Święta nie samym piernikiem i makowcem się karmimy ;)
Polecam podawać na półmisku Ambition


3 duże jajka
100 g cukru
150 g gorzkiej czekolady
100 g rozpuszczonego masła
2 czubate łyżki kakao
100 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 ml mleka

Do miski wbić jajka, dodać cukier, krótko ubić, dodać rozpuszczoną na parze i ostudzoną czekoladę, masło, kakao, mąkę i proszek do pieczenia, zmiksować na jednolitą masę. Wlać mleko, jeszcze raz krótko zmiksować. Wyłożyć do formy o wymiarach 26x21 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 25-30 minut. Ostudzić.
Na wystudzone ciasto wyłożyć kajmak, równomiernie rozsmarować.

bita śmietana:
200 ml śmietanki kremówki 30%
1 łyżka cukru
5 kostek gorzkiej czekolady

Śmietankę wlać do wysokiej miski, wsypać cukier, ubić na sztywną pianę. Wyłożyć na kajmak, rozsmarować. Wierzch posypać startą na tarce gorzką czekoladą. Schłodzić.

Święta z dbałością

poniedziałek, 2 grudnia 2019

Pierniczki z ziarnami słonecznika

     Pierniczki w innym wydaniu. Na ich spodzie znajduje się chrupiący słonecznik :) W zależności ile będziemy je piekli, będą miękkie lub przyjemnie chrupiące. Sama nie wiem które lepsze ;)

80 g miękkiego masła
70 g cukru pudru
100 g płynnego miodu
1 jajko
350 g mąki pszennej
1 łyżeczka sody
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 płaska łyżka jogurtu naturalnego
ok. 1 szklanki ziaren słonecznika
2 białka

Do miski wyłożyć miękkie masło, dodać cukier puder, płynny miód, całe jajko, mąkę, sodę, przyprawę do piernika i jogurt naturalny. Wyrobić jednolite ciasto. Podzielić na dwie części, wyłożyć na lekko podsypaną mąkę deskę, poprószyć po wierzchu mąką. Rozwałkować na grubość ok. 3-4mm, wykrawać foremką. Każdy piernik posmarować od spodu roztrzepanym białkiem, posypać ziarnami słonecznika. Kłaść na blaszce ziarnami do spodu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170C, piec ok. 10 min. (będą miękkie), po 12 min- przyjemnie chrupiące.