Najlepsze ciastka śniadaniowe. Idealne do zabrania do szkoły lub pracy. Z zewnątrz lekko chrupiące, w środku mięciutkie. Mają w sobie całe bogactwo smaku, nic dziwnego bo są tu i płatki owsiane, kawałki orzechów a także całe bogactwo ziaren i bakalii. Z pewnością mogą stanowić pełnowartościową przekąskę.
porcja na ok. 48 ciastek:
1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
3/4 szklanki wiórek kokosowych
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
100 g mąki pszennej
1/2 szklanki grubo posiekanych orzechów włoskich
1/3 szklanki ziaren słonecznika
2 łyżki ziaren siemienia lnianego
1/3 szklanki cukru
150 g mieszanych bakalii (dałam śliwki kalifornijskie, rodzynki, żurawinę i daktyle)
3 łyżki jagód goji
100 g miękkiego masła
2 duże jajka
Bakalie drobno pokroić, dodać ok. 2 łyżek mąki, wymieszać.
Do miski wsypać płatki owsiane, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia, sodę, resztę mąki, orzechy, słonecznik, siemię lniane, cukier, jagody goji, wymieszać łyżką. Dodać bakalie, jeszcze raz wymieszać łyżką. Dołożyć miękkie masło, wbić jajka, wyrobić ciasto.
Lekko wilgotnymi rękami formować na kształt kuli o wielkości małego orzecha włoskiego. Kłaść na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (nie spłaszczać).
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 14 minut.
Uwielbiam takie z ziarnami, no i podoba mi się pomysł ciastek na śniadanie ;-)
OdpowiedzUsuńTakie śniadanie to ja rozumiem ;-)
OdpowiedzUsuńPyszne, chetnie bym zjadła
OdpowiedzUsuńPrzydałaby mi się puszeczka takich pyszności :)
OdpowiedzUsuńwitam! czym zastąpić jagody goji?
OdpowiedzUsuńMożna je po prostu pominąć i nic w zamian nie dawać albo dać inne mało słodkie suszone owoce.
Usuń