piątek, 4 grudnia 2020

Makowiec z wiśniową pianką

     Najlepszy makowiec jaki do tej pory robiłam :) Na kruchym, cienkim spodzie upiekłam masę makową. Po całkowitym ostygnięciu wylałam na wierzch delikatną wiśniową piankę na bazie śmietanki, mascarpone i wiśniowej galaretki. Dla większego podkreślenia wiśniowego smaku dodałam domowy wiśniowy dżem. To będzie przebój na świątecznym stole, u mnie znikło w okamgnieniu  :)
ciasto:
200 g mąki pszennej
100 g masła
3 żółtka
2 czubate łyżki cukru pudru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Do miski wsypać mąkę, dodać miękkie masło, żółtka, cukier oraz proszek do pieczenia, wyrobić jednolite ciasto. Wyłożyć do formy o wymiarach 30x22 cm, równomiernie rozprowadzić. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 18-20 minut

masa makowa:
200 g mielonego maku
200 ml mleka
100 g cukru
2 łyżki miodu
2 łyżki rodzynek
3 białka (piana)
1 jajko

Do garnka wlać mleko, dodać miód, i cukier, zagotować, wsypać mielony mak, chwilę gotować do wchłonięcia przez mak mleka. Wsypać rodzynki, wymieszać, odstawić do ostygnięcia. Dodać żółtko, wymieszać z makiem.
Białka ubić na sztywną pianę, wyłożyć do maku, delikatnie wymieszać łyżką. Gotową masę wyłożyć na podpieczone ciasto, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 25-30 min. Wyjąć i całkowicie ostudzić.

wiśniowa pianka:
2 galaretki wiśniowe
500 ml wody
200 ml śmietanki kremówki
250 g mascarpone
2-3 łyżki dżemu wiśniowego

Galaretki rozpuścić w przegotowanej, gorącej wodzie, ostudzić.
Mascarpone ubić ze śmietanką na sztywną masę, miksując powoli wlać galaretkę oraz dodać dżem. Od razu wyłożyć na ostudzoną masę makową, wyrównać. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.

1 komentarz: