Najlepszy makowiec jaki do tej pory robiłam :) Na kruchym, cienkim spodzie upiekłam masę makową. Po całkowitym ostygnięciu wylałam na wierzch delikatną wiśniową piankę na bazie śmietanki, mascarpone i wiśniowej galaretki. Dla większego podkreślenia wiśniowego smaku dodałam domowy wiśniowy dżem. To będzie przebój na świątecznym stole, u mnie znikło w okamgnieniu :)
ciasto:
200 g mąki pszennej
100 g masła
3 żółtka
2 czubate łyżki cukru pudru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Do miski wsypać mąkę, dodać miękkie masło, żółtka, cukier oraz proszek do pieczenia, wyrobić jednolite ciasto. Wyłożyć do formy o wymiarach 30x22 cm, równomiernie rozprowadzić. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 18-20 minut
masa makowa:
200 g mielonego maku
200 ml mleka
100 g cukru
2 łyżki miodu
2 łyżki rodzynek
3 białka (piana)
1 jajko
Do garnka wlać mleko, dodać miód, i cukier, zagotować, wsypać mielony mak, chwilę gotować do wchłonięcia przez mak mleka. Wsypać rodzynki, wymieszać, odstawić do ostygnięcia. Dodać żółtko, wymieszać z makiem.
Białka ubić na sztywną pianę, wyłożyć do maku, delikatnie wymieszać łyżką. Gotową masę wyłożyć na podpieczone ciasto, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 25-30 min. Wyjąć i całkowicie ostudzić.
wiśniowa pianka:
2 galaretki wiśniowe
500 ml wody
200 ml śmietanki kremówki
250 g mascarpone
2-3 łyżki dżemu wiśniowego
Galaretki rozpuścić w przegotowanej, gorącej wodzie, ostudzić.
Mascarpone ubić ze śmietanką na sztywną masę, miksując powoli wlać galaretkę oraz dodać dżem. Od razu wyłożyć na ostudzoną masę makową, wyrównać. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.
Fajne ciasto ;-)
OdpowiedzUsuń