Bardzo ciekawe i bardzo smaczne ciasto. Piecze się go razem z kremem :) Na podpieczone kakaowe ciasto wylewa się gorącą masę budyniowo-kokosową i zaraz potem zalewa jasnym ciastem. Wszystko razem się piecze a potem wystarczy dobrze wystudzić i gotowe :) Najlepsze jest na drugi dzień. Przepis od koleżanki :)
4 duże jajka
1 płaska łyżka proszku do pieczenia
150 g cukru
100 ml mleka
100 ml oleju
200 g mąki pszennej
1 czubata łyżka kakao
Do miski wbić jajka, dodać proszek do pieczenia, cukier, mleko, olej i mąkę, zmiksować. Podzielić na dwie równe części. Do jednej wsypać kakao, zmiksować.
Kakaową część wylać na blaszkę o wymiarach 22x26 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 15-18 minut. W tym czasie przygotować krem kokosowy.
krem kokosowy
500 ml mleka
100 g cukru
50 g mąki pszennej
50 g wiórek kokosowych
Do rondelka wlać 1,5 szklanki mleka, wsypać cukier i wiórki kokosowe, doprowadzić do wrzenia.
Do pozostałej pół szklanki mleka wsypać mąkę, zmiksować, wlać do gotującego się mleka, cały czas przy tym mieszając. Gotować ok. 1 minuty.
Gorący krem wylać na podpieczone kakaowe ciasto, wyrównać.
Na wierzch gorącego kremu kokosowego wylać zygzakami jasne ciasto, delikatnie wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec jeszcze ok. 25 minut.
Całkowicie ostudzić, wstawić do lodówki na ok. 1-2 godziny. Ciasta nie powinno się kroić zbyt wcześnie gdy krem jeszcze nie stężeje. Najlepiej smakuje na drugi dzień.
Super pomysł, uwielbiam takie ciacha, a tak rzadko je robię. Muszę nadrobić zaległości:)
OdpowiedzUsuń