sobota, 30 marca 2019

Ukraińskie risotto

     Risotto o trochę przewrotnej nazwie którą zapożyczyłam od drugiego obok ryżu głównego skaładnika. Jest nim mrożona mieszanka na zupę Barszcz ukraiński. Mrożonki są wygodne w użyciu bo zachowują wszystkie wartości odżywcze a mamy już wszystko obrane i pokrojone. Dzięki temu takie danie jak to jest gotowe w 20 minut! Gotowany razem z burakami ryż barwi się na piękny różowy kolor. Dodatkowo wszystko nabiera pysznego, bogatego smaku. Można go zrobić również w wersji bezmięsnej. Gwarantuję że wszyscy będą zaskoczeni wyglądem i smakiem tego dania :)

1/2 opakowania mrożonki Barszcz ukraiński
1 szklanka wody
100 g ryżu basmati
ok. 1/2 łyżeczki soli (do ryżu)
1 pojedyncza pierś z kurczaka
1/3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
ok. 1/3 łyżeczki soli (do kurczaka)
ok. 2 łyżki oleju
1 łyżka parmezanu

Do garnka wlać wodę, wsypać warzywa z mieszanki na Barszcz ukraiński, dodać sól, gotować pod przykryciem ok. 5 minut. Wsypać ryż, gotować pod przykryciem według czasu podanego na opakowaniu (10-12 minut) od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby dolać wody.
Pierś z kurczaka pokroić w małą kostkę, posypać solą i papryką, wymieszać. Usmażyć na oleju, dodać do ugotowanego ryżu, wymieszać. Po wierzchu posypać tartym parmezanem.

1 komentarz: