wtorek, 5 lutego 2013

Małe pączki o orzechowym smaku

     Z cyklu "różne smaki pączków" dzisiaj pączki o smaku orzechowym. Orzechy dodałam do ciasta drożdżowego i do posypki. Ciekawa odmiana dla poszukujących nowych smaków i wielbicieli orzechów. A posypka jest odmianą (mojego pomysłu) na inną niż  lukier otoczkę pączka.


Ciasto:
160 g mąki pszennej
2 czubate łyżki mielonych orzechów
3 łyżki cukru
50 g masła
1/4 szklanki wody
1/4 szklanki mleka
1 jajko
20 g świeżych drożdży
szczypta soli

tłuszcz do smażenia
 
Drożdże rozkruszyć, zalać ciepłym (nie gorącym) mlekiem, rozpuścić. Dodać cukier, sól, wymieszać i odstawić na ok. 10 minut. Dodać jajko, mąkę, wodę, orzechy i rozpuszczone (ostudzone) masło, wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na ok. pół godziny. Wyłożyć na deskę, rozwałkować na grubość ok. 1- 1,5 cm i wykrawać małym kieliszkiem pączki. Zostawić do wyrośnięcia. 
W szerokim garnku rozpuścić smalec lub rozgrzać olej do odpowiedniej temperatury (sprawdzamy wrzucając kawałek ciasta, powinien dość szybko zacząć się smażyć). Wrzucać wyrośnięte pączki, smażyć ok. 3- 4 minut, pod koniec mieszając aby równomiernie się zarumieniły. Wykładać na ręcznik papierowy w celu odsączenia tłuszczu.


Posypka:
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki mleka w proszku
2 łyżki mielonych orzechów

Cukier puder, mleko w proszku i mielone orzechy wymieszać w misce. Obtaczać ostudzone pączki.



 

2 komentarze:

  1. O proszę.! Bardzo fajny i oryginalny przepis;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. W tym roku postanowiłam trochę poeksperymentować z pączkami, za rok spróbuję jeszcze inne :)

    OdpowiedzUsuń