sobota, 23 marca 2013

3 bit czekoladowy

     Czekoladowa wersja znanego ciasta 3 bit. Jest tu kakaowy, biszkoptowy spód, czekoladowa masa  budyniowa, kakaowe ciastka i czekoladowa bita śmietana. Można jeszcze dodać gotowy kajmak o smaku czekolady, ale akurat nie mogłam go nigdzie dostać. Wyszło ciasto trochę mniej słodkie niż oryginał, mega czekoladowe.


Biszkopt:
2 jajka
50 g cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g mąki
1 czubata łyżka kakao

Białka ubić z cukrem i proszkiem do pieczenia na sztywną pianę. Dodać rozmącone żółtka, wymieszać łyżką. Mąkę wymieszać z kakao, dodać do piany, wymieszać. Wylać na prostokątną formę  30x 35 cm. Piec ok. 20- 25 minut w 180°C.

Krem budyniowy:
1 torebka budyniu czekoladowego bez cukru
1 i 1/2 szklanki mleka
4 łyżki cukru
200 g masła

1 szklankę mleka zagotować z cukrem. W 1/2 szklanki mleka rozmącić budyń, wlać do zagotowanego mleka, ugotować budyń, ostudzić. Zimny budyń wkręcać po łyżce do masła do uzyskania gładkiej masy.

Czekoladowa śmietana:
1/2 litra śmietany 30% lub 36%
2 czekolady mleczne

Czekolady rozpuścić na parze, ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno. Do ubitej śmietany dodawać stopniowo rozpuszczoną i ostudzona czekoladę, cały czas miksując.

Dodatkowo:
44 kakaowe petitki (miałam trochę mniejsze niż zwykłe)
1 puszka gotowego kajmaku 510 g
1 szklanka kawy rozpuszczalnej

Wykonanie:
Biszkopt nasączyć 1/2 szklanki kawy. Wyłożyć i równo rozprowadzić kajmak. Połowę ciastek petitek wyłożyć na kajmak, każde ciastko wcześniej maczając krótko w kawie. Wyłożyć krem budyniowy czekoladowy, równo rozprowadzić. Wyłożyć następną warstwę ciastek, jak wcześniej każdą krótko maczając w kawie. Wyłożyć czekoladową bitą śmietanę, wyrównać. Można posypać startą mleczną czekoladą.

13 komentarzy:

  1. coś wspaniałego, ślinka cieknie mniam! masz ogromny talent do robienia pysznych ciast

    OdpowiedzUsuń
  2. tego jeszcze nie próbowałam ;d

    OdpowiedzUsuń
  3. ale dużo czekolady mm... pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Łooo, zabieram się za zrobienie 3 bita już któryś tydzień, wersja czekoladowa to coś zdecydowanie dla mnie;).

    OdpowiedzUsuń
  5. Chciałam zrobić 3-bita już dawno, ale jakoś nigdy mi się to nie udało. Teraz muszę koniecznie wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. :O jaki apetyczny! Pięknie się prezentuje!
    Pozdrawiam www.mybettermeals.blog.spot.com :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda obłędnie, aż się oblizałam z wrażenia ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jeszcze raz dziękuję wszystkim za miłe komentarze :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Czuję, że Twój blog będzie znienawidzony przez moją koleżankę, która jak się dowie skąd biorę przepisy na kolejne ciasta, przez które ona tyje... ;)

    OdpowiedzUsuń