czwartek, 21 marca 2013

Babka orzechowa

     Lubię ciasta orzechowe, dlatego w czasie Świąt Wielkanocnych na stole będzie również babka orzechowa. Puszysta, wilgotna, z mnóstwem rodzynek.

  
3 jajka
100 g masła
100 g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
100 g mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
50 g mielonych orzechów włoskich
ok. 50 g rodzynek

Białka jajek ubić na sztywno z cukrem i proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z żółtkami i cukrem waniliowym. Dodać mąkę i orzechy, zmiksować. Dodać rodzynki, wymieszać łyżką. Wyłożyć do małej formy babkowej (ok.12 cm wysokości). Piec ok. 45- 50 minut w 180°C. Ostudzić  i dowolnie dekorować. Można również z tego ciasta upiec muffinki (20 minut w180°C).








12 komentarzy:

  1. Pięknie udekorowałaś! Ale mi apetytu narobiłaś na ciacho ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. śliczna babka z piękną kokardą!

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam wszystko co orzechowe Twoja babkę tez :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Babka ..piękna...dziękuję za udział w akcji..

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękna babka, a jak zrobić taką kokardę?

    OdpowiedzUsuń
  6. Kokarda jest z tęczowych żelek z firmy zozole. Żelkę przekroiłam na pół, każdą zagięłam tworząc "motylka" i wetknęłam w jeszcze płynny lukier. Drugą żelkę przecięłam na pół i jeszcze wzdłuż i przykleiłam do lukru, a "węzełek" to też kawałek żelki przyklejony na lukier.

    OdpowiedzUsuń
  7. No i mam już przepis na świąteczne wypieki.Super pomysł na tę kokardę! Szok;) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękna babeczka :) A kokarda świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń