piątek, 29 marca 2013

Przewrotność milionera

     Przewrotna wersja kruchego ciasta milionera. Na bardzo kruchym, kakaowym cieście warstwa czekoladowego kajmaku, a wszystko polane białą czekoladą. Mazurek bardzo szybki w wykonaniu, w sam raz do zrobienia na ostatnią chwilę.
Z okazji zbliżających się Świąt Wielkanocnych życzę wszystkim zdrowia, spokoju i ... udanych wypieków :)

 Ciasto:
120 g mąki pszennej
1 czubata łyżka kakao
50 g masła
50 g cukru pudru
1 jajko
szczypta soli

Do mąki dodać masło, posiekać nożem. Dodać resztę składników, zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na 1/2 godziny. Wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 24 cm. Piec ok. 25 minut w 180°C.  

1 puszka masy krówkowej o smaku czekoladowym 400g

1 tabliczka białej czekolady
1 łyżka oleju

Masę krówkową rozsmarować na upieczonym spodzie. Czekoladę rozpuścić na parze, dodać olej, wymieszać, wylać na masę krówkową, równo rozsmarować. Można posypać dowolną posypką.



8 komentarzy:

  1. Przekonałaś mnie, decyzja zapadła - robimy :) Mimo, że świąt nie obchodzę, trzeba sobie osłodzić ten ponury dzień:)

    OdpowiedzUsuń
  2. składniki mówią mi, że kawałek tego ciacha skrywa coś pysznego :)

    OdpowiedzUsuń
  3. mniam! musi być to bosko słodki i pyszny łakoć ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. oj skosztowałabym kawałek :) pysznie się zapowiada

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam, uwielbiam kajmak i białą czekoladę, więc ten mazurek to dla mnie super smakołyk.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ooo, kajmak z białą czekoladą brzmi dla mnie nieco egzotycznie :D Ale równie smakowicie, więc chyba się nim zainteresuję...

    OdpowiedzUsuń