sobota, 6 kwietnia 2013

Apple Pie

     Przepis, który widnieje w moim zeszycie już wiele lat, a przepisałam go, o ile dobrze pamiętam, z Twojego Stylu. Do tej pory wiele razy przymierzałam się do jego zrobienia, by w ostatniej chwili zrezygnować z tego zamysłu, sama nie wiem dlaczego. W końcu odważyłam się, ostrożnie, z połowy porcji. Troszkę zmieniłam przepis dodając odrobinę cukru. Wyszło, smakowało, nie tylko mi :) Zestawienie dziwne, ciasto prawie wytrawne, jabłka z dodatkiem gałki muszkatołowej, a całość posypana żółtym serem. Domownicy z obawą podchodzili do zjedzenia takiego jabłecznika, ale potem były dokładki :) Jeszcze kiedyś na pewno upiekę.


Ciasto (6 porcji po w foremkach 10 x 6 cm) :
1 i 1/2 szklanki mąki
1/4 szklanki zimnej wody
110 g zimnego masła
szczypta soli
cukru

Do maki dodajemy masło, siekamy drobno nożem. Dodajemy resztę składników: wodę, sól i cukier. Szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy na 6 części. Z każdej części ok. 2/3 ciasta wykładamy na spód i wysokie boki, a resztę pozostawiamy na wierzch.

Farsz:
3 jabłka
1 szklanka cukru
1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
kieliszek rumu
czubata łyżeczka bułki tartej
szczypta soli
6 łyżeczek kwaśnej śmietany

50- 100 g startego sera żółtego do posypania

Jabłka obrać, drobno pokroić w plasterki. Dodać cukier, gałkę muszkatołową, rum, bułkę tartą i sól. Wymieszać. Wyłożyć na surowe ciasto. Każde polać 1 łyżeczką śmietany. Pozostałe ciasto rozwałkować, przykryć wierzch, naciąć nożem w kilku miejscach lub po prostu zrobić z ciasta kratkę. Piec ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C. Zaraz po wyjęciu posypać żółtym serem. Podawać na gorąco.   

  Kwiecień plecień: przeplatamy smaki 2013

15 komentarzy:

  1. O kurcze, jakie smakowe cudo tu widzę <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Proste i świetne! uwielbiam wszystko z jabłkami..

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda naprawdę przepysznie ,prosto łatwo i szybko znakomicie !

    http://smacznygarnuszek.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale jaja jabłecznik z serem, ciekawe połączenie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakuje naprawdę dobrze, będę jeszcze go piekła nie raz.

      Usuń
  5. Po prostu rewelacja! Jestem fanką łączenia sera żółtego z owocami.. tak się składa, że możesz zobaczyć to dzisiaj u mnie na blogu :D

    OdpowiedzUsuń
  6. No takie połączenie to dla mnie nowość,ale wygląda obłędnie.

    OdpowiedzUsuń
  7. apetycznie wygląda, jabłko z serem ? chętnie spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ten żółty ser mnie intryguje, koniecznie muszę sprawdzić, jak to smakuję:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jabłka z żółtym serem pysznie się komponują, więc i ja przy najbliższym głodzie na ciasto jabłkowe skuszę się na ten przepis. :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pięknie Ci wyszło :)Musiało być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  11. O mamo! jeśli bym się aż tak nie bała, to już leciałabym do kuchni wypróbować ten przepis, bo ZUPEŁNIE nie mogę sobie przybliżyć smaku takiego połączenia. odważne. chwali się:)!

    OdpowiedzUsuń
  12. Miałam ten przepis blisko 10 lat (z bardzo starego Twojego Stylu) i kilkakrotnie podchodziłam do jego wypróbowania i za każdym razem tchórzyłam. Teraz odważyłam się i wypiek z pewnością powtórzę. Smak jest podobny do Apple pie z McDonalda. Jeśli się boisz, posyp ser tylko na część szarlotki, a potem, jeśli Ci posmakuje dosyp ser i wstaw do piekarnika na ok.2 minuty do jego rozpuszczenia. Jeśli odważysz się zrobić, daj znać jak Ci smakowało.

    OdpowiedzUsuń