wtorek, 23 kwietnia 2013

Domowa nutella z orzechami włoskimi

     Domowa nutella z orzechami włoskimi i mleczną czekoladą. Bardzo prosta i szybka w wykonaniu. Konsystencją i smakiem przypomina sklepowy krem. Bardzo dobrze sprawdza się jako nadzienie rogalików i drożdżowych bułek. Przepis na rogaliki z nadzieniem nutellowym już jutro :)


80 g mielonych orzechów włoskich
50 ml przegotowanej, zimnej wody
100 g mlecznej czekolady

Mielone orzechy włoskie zmiksować blenderem dodając stopniowo wodę. Czekoladę rozpuścić na parze lub w mikrofali, dodać do masy orzechowej, wymieszać. Przelać do słoiczka, schłodzić. Przechowywać w lodówce.

13 komentarzy:

  1. OOOOO! Tego ostatnio szukałam! Wrzucam na swoją listę do zrobienia! Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ooo i jak szybo się robi:) Z naleśniczkami pychota!

    OdpowiedzUsuń
  3. przepis idealny dla mojej córki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Coraz częściej widzę przepis na blogach :)) i mi się to nie znudzi nigdy :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Domowa nutella jest genialna, chociaż i taką kupną, z braku laku, nie pogardzę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. jakie zgrabne! aż się proszą by wyciągnąć po nie łakpkę :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Odpowiedzi
    1. Wodę dodałam do orzechów żeby zrobiła się z nich "papka orzechowa". Miksując blenderem orzechy, nawet wcześniej zmielone, fruwałyby po całej kuchni :) Jeśli chcesz, możesz wodę pominąć lub zmniejszyć jej ilość bo moja nutella nie jest bardzo gęsta.

      Usuń