środa, 1 maja 2013

Zniewalający biszkopt

     Zniewalający biszkopt- pod taka nazwą znalazłam tutaj bardzo zachęcający przepis i zgadzam się z jego zasłużoną nazwą. Smak jest rzeczywiście rewelacyjny, delikatny, z ciekawym, bardzo dobrym, mlecznym posmakiem. I co najważniejsze, nie jest zakalcowaty ani suchy, właściwie nie potrzebuje nasączenia. Biszkopt rośnie jak szalony, potem trochę opada, ale nadal zachowuje swoją puszystość, a wszelkie nierówności zakryje się pod masą :) Biszkopt jest tylko z 6 jajek, a pieczony był w dużej, prostokątnej formie, nie próbowałam piec go w tortownicy. Nigdy nie miałam problemów z upieczeniem biszkoptu, ale mimo mojego wypróbowanego przepisu, do tego z przyjemnością wrócę jeszcze nie raz.

6 jajek
1 szklanka cukru
4 łyżki oleju
1 szklanka mąki
1 budyń śmietankowy
1 bardzo płaska łyżka proszku do pieczenia (w oryginale jest 1 łyżeczka)

Białka oddzielić od żółtek. Białka krótko ubić z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, ubić na sztywną pianę. Żółtka krótko ubić z olejem, wlać do białek, wymieszać delikatnie łyżką. Wsypać mąkę i budyń w proszku, krótko zmiksować na najniższych obrotach. Piec ok. 30 minut w 180°C. Ja piekłam w dużej, prostokątnej formie 32x 21cm, ale można też upiec w dużej tortownicy (wtedy można zmniejszyć do 1 łyżeczki ilość proszku do pieczenia żeby biszkopt zmieścił się w czasie pieczenia).

7 komentarzy:

  1. Dodatek budyniu i ubijanie białek z proszkiem,dla mnie coś nowego.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zawsze ubijam białka z proszkiem do pieczenia. Budyń dawałam pierwszy raz i dzięki temu biszkopt wyszedł bardzo delikatny, śmietankowy. Polecam :) Może u mnie tego nie widać, ale musicie uwierzyć mi na słowo- ten biszkopt jest pyszny.

    OdpowiedzUsuń
  3. Koniecznie muszę wypróbować, nigdy nie robiłam biszkoptu z budyniem:)

    OdpowiedzUsuń
  4. o jacieee, rzeczywiście pokaźny ten biszkopt!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Strona nie działa ;) musisz na końcu dodać 'l' bo w adresie strony jest samo 'htm' ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana ,chodzi mi o link przekierowujący na oryginalny przepis biszkoptu :) O to : http://www.wielkiezarcie.com/recipe2326.htm

      Usuń
  6. Nie ubijałam proszku z jajkami. No ale efekt świetny :)

    OdpowiedzUsuń