wtorek, 27 sierpnia 2013

Jabłka pod cytrynową kruszonką

     Czuję jesień, a ta pora roku kojarzy mi się z pieczeniem szarlotki, którą wprost uwielbiam. Od kiedy mam kokilki ze sklepu EMAKO , wiedziałam, że następnym deserem, który w nich upiekę, będą jabłka pod kruszonką. Dodałam do niej sok i skórkę z cytryny, dzięki czemu deser zyskał piękny smak i zapach. Pod kruchą skorupką kruszonki kryją się tu miękkie, aromatyczne jabłka. Do koniecznego powtórzenia!  


Przepis na 3 porcje:
ok. 350- 400 g jabłek
3 łyżki cukru
1 łyżka soku z cytryny

Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Skropić sokiem z cytryny, wymieszać. Dodać cukier, jeszcze raz wymieszać. Wyłożyć do 3 kokilek, wyrównać, lekko przygnieść. 

Cytrynowa kruszonka:
4 mocno czubate łyżki mąki
50 g masła
4 czubate łyżki cukru
skórka otarta z 1 cytryny
1 łyżeczka soku z cytryny

Do miski wsypać mąkę, cukier, dodać masło i skórkę bardzo cienko otarta z cytryny na tarce o drobnych oczkach. Zagnieść ciasto o grudkowej konsystencji. Dodać sok z cytryny, krótko zagnieść. Kruszonkę podzielić na 3 części, wyłożyć na wierzch startych jabłek delikatnie krusząc ją w rękach. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec ok. 35 minut, do zrumienienia kruszonki. 

14 komentarzy:

  1. Prosty deser, który definitywnie kojarzy mi się z jesienię :-) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale z taką miłą, sympatyczną jesienią ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. O, mniam! W tej wersji jeszcze nie jadłam, a po prostu aż korci zrobić;-)
    Pozdrawiam.!

    OdpowiedzUsuń
  4. Żałuje tylko że wcześniej nie wpadłam na taki pomysł przyrządzenia jabłek:)

    OdpowiedzUsuń
  5. chyba tylko ja nie czuję tej jesieni.. co nie znaczy, że przed takimi deserami mam się bronić :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja czuję jesień. Wczoraj jechaliśmy dłuższą trasą, pola "gołe", szeleszczące liście na chodnikach, powiew zimnego wiatru mimo pięknego słońca. Mimo wszystko lubię jesień ale taką złotą, polską, ciepłą.

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniały i aromatyczny deser, coś idealnego na jesienne wieczory przy kawie czy herbacie<3

    OdpowiedzUsuń
  8. Twoja propozycja przypomina,że nieubłaganie kończy się lato i jego owocowe dobrodziejstwa!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale pyszności, kocham jabłka w każdej postaci :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mniam...wydaje się być pyszne...osotanio miałam faze na jabłka..i robiłam szarlotki a to jest fajna alternatywa;)

    OdpowiedzUsuń
  11. wlasnie wstawilam do piekarnika.......wyglada apetycznie,posypalam platkami migdalowymi

    OdpowiedzUsuń