piątek, 9 sierpnia 2013

Orzechowe ciasto ucierane z malinami

     Pyszne, proste i szybkie w wykonaniu ciasto z malinami. Ciasto jest puszyste, a jego słodycz idealnie współgra z kwaśnymi malinami. Owoce ładnie utrzymują się na powierzchni ciasta. Ich pestki i kawałki zmielonych orzechów bardzo dobrze komponują ze sobą.


1 i 1/2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
2 jajka
1 łyżeczka z czubkiem proszku do pieczenia
50 ml mleka
50 g mielonych orzechów

ok.250- 300 g świeżych malin
cukier puder do posypania upieczonego ciasta

Mąkę, cukier, olej, jajka, proszek do pieczenia, mleko i orzechy razem zmiksować. Wylać do tortownicy o średnicy 24 cm. Układać maliny otworkiem do góry lekko je wciskając (owoce mają pozostać na wierzchu). Piec ok. 35- 40 minut w 180°C. Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem.    

12 komentarzy:

  1. Bardzo lubimy orzechowy smak, musi byc dobre:-)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Te maliny wyglądają przeuroczo: )

    OdpowiedzUsuń
  3. No proszę , przeważnie zatapia się malinki w jakimś ucieranym waniliowym cieście, a przecież można wzbogacić smak orzechami, czy migdałami lub kokosem.Dobry pomysł,zapamiętam i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Po prostu niebo w gębie!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Mm... Orzechy i maliny - kombinacja doskonała! Kiedyś na pewno się skuszę :)

    Pozdrawiam :)
    megshandmade.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. fantastyczne połączenie! porwałoby się kawałek ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo ciekawy pomysł! ; )
    Prezentuje się pięknie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Szybkie i pyszne do kawki lub szklanki mleka :))

    OdpowiedzUsuń
  9. takie ciastka lubię najbardziej :) szybkie i pyszne :) w sam raz do popołudniowej kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  10. mozna zastapic olej maslem ?

    OdpowiedzUsuń