środa, 25 września 2013

Jesienne ciastka jeżyki

     Niezwykle urocze ciastka, które kojarzą mi się z jesienią, wyglądem przypominające małe jeże. Kruche ciastka oblane są mleczną czekoladą i obtoczone są mielonymi orzechami. Świetna zabawa przy ich robieniu  z dziećmi gwarantowana, a efekt wizualny i smakowy zadowoli każdego :) Pomysł na zrobienie takich ciastek powstał gdy zobaczyłam zdjęcie na jakimś zagranicznym blogu ale przepis jest mojego autorstwa.

na ok. 20 sztuk jeżyków:
125 g mąki
70 g masła
30 g cukru pudru
2 żółtka
mała szczypta soli

1/2 tabliczki mlecznej czekolady
ok.5 łyżek mielonych orzechów

Do maki dodać cukier puder, sól i masło, posiekać nożem. Dodać żółtka, wyrobić jednolite ciasto. Podzielić na ok. 20 sztuk. Z każdej części uformować kulkę, lekko ją spłaszczyć i uformować pyszczek. Piec ok. 20-22 minuty w piekarniku nagrzanym do 180°C. Ostudzić. Czekoladę rozpuścić na parze. Każde ciastko do połowy zanurzyć w czekoladzie wyrównując polewę np. wykałaczką i od razu obtaczać w mielonych orzechach. Oczy zrobić wykałaczką zamoczoną w rozpuszczonej czekoladzie.













21 komentarzy:

  1. Extra pomysł, wyglądają rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. śliczne!
    zachowuję pomysł jak mój mały podrośnie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale słodkie ;) Pewnie podobałyby się mojej córce :)

    OdpowiedzUsuń
  4. śliczności... każde dziecko zakocha się w takich jeżykach :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudne jeżyki:) muszę wypróbować:D dzieciaki będą zauroczone:D

    OdpowiedzUsuń
  6. piękne ! Kolejny raz podziwiam Twoje zdjęcia i pyszności ! :)
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. jej, są słodkie! Faktycznie, do zabawy z dziećmi w sam raz ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. trzy lata temu po raz pierwszy zrobiłam je , wg tego przepisu, wyszły super

    OdpowiedzUsuń