czwartek, 21 listopada 2013

Dziady

     Bułki o tak krzywdzącej nazwie znam od dzieciństwa. Wypiekała je moja Babcia. Nazwa, jak przypuszczam wzięła się stąd, że do ich wykonania nie potrzeba drogich składników i stać na nie nawet "dziada", czyli kogoś biednego. Właściwie nie jest tu potrzebny nawet cukier bo słodycz nadaje sam burak cukrowy i syrop z niego. Przepis nie jest przepisany z zeszytu Babci ale spróbowałam odtworzyć jego smak i wydaje mi się, że jest bardzo zbliżony. Bułka pulchna, dość słodka, z dużą ilością startego na tarce buraka cukrowego. Cudowne wspomnienie mojego dzieciństwa, gdy wypiekała je moja Babcia, a obecnie, raz do roku w sezonie, obowiązkowo, piecze je moja Mama :) Pysznie smakuje z mlekiem :)


Przepis na 4 duże bułki:
250 g mąki pszennej
25 g świeżych drożdży
1 jajko
1 łyżka cukru
50 ml oleju
szczypta soli
ok. 200 g obranego buraka cukrowego
100 ml syropu w którym gotował się burak

mak do posypania wierzchu

Buraka cukrowego obrać, pokroić w grube plastry, zalać wodą, gotować ok. 2 godzin. Ostudzić, wody z gotowania nie wylewać! Ostudzonego buraka zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Do miski pokruszyć drożdże, zalać letnim syropem w którym gotował się burak, wymieszać do ich rozpuszczenia. Dodać cukier, sól, jajko, olej i mąkę, krótko wyrobić na jednolite ciasto. Dodać startego i ostudzonego buraka (może być lekko ciepły), wymieszać z ciastem. Gotowe ciasto wyłożyć na oprószoną mąką deskę, podzielić na 4 równe części, uformować okrągłe bułki. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 1/2 godziny. Wierzch posmarować wodą, posypać makiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec ok. 25 minut lub do zbrązowienia skórki bułki.  

15 komentarzy:

  1. Ja mogę być takim dziadem ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny przepis, uwielbiam domowe pieczywo - chlebki, bułeczki...
    Tego jeszcze nie znałam, może w niedzielę zrobię ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nazwa faktycznie dziwna, ale bułeczki piękne. A czym można zastąpić buraka cukrowego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli zrezygnujesz z buraka cukrowego na rzecz np marchewki, dyni czy jabłka, wówczas trzeba zmienić cały przepis. Burak cukrowy i woda z jego gotowania (to właściwie słodki syrop) jest bardzo słodki. Rezygnując z niego trzeba dodać więcej cukru, a syrop z buraka zastąpić np mlekiem. Jeśli zrobisz bez żadnych dodatków można dać trochę mniej drożdży, tutaj jest dość dużo ze względu na to, że buraki są dość ciężkie i by nie powstał zakalec.

      Usuń
  4. super przepis i bardzo apetyczne bułeczki :) tylko skąd buraka cukrowego wytrzasnąć ???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja wzięłam ze skupu buraczanego, można z cukrowni, od gospodarza, który zajmuje się uprawą buraka albo... można znaleźć, jadąc samochodem, na drodze wiodącej do skupu buraczanego :)

      Usuń
    2. tylko gdzie w okolicach Warszawy znaleźć skup buraczany??????!!!!!!!!!!!

      Usuń
    3. Plantacje buraka często sąsiadują z cukrowniami. A tu mapa cukrowni, chyba aktualna :) http://www.sesvanderhave.com/PL/content/mapa-cukrowni-w-polsce

      Usuń
  5. Zawsze jestem ciekawa takich babcinych , tradycyjnych, przepisów. Może i jest w nich prostota , może i składniki są mało wyszukane jak dla obecnego konsumenta - ale właśnie to stanowi o ich sile. Lubie spisywać takie przepisy tak by ocalić je od zapomnienia.

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo ciekawy przepis, buły wyglądają super :)

    OdpowiedzUsuń