sobota, 21 grudnia 2013

Strucla makowa w wieńcu

     Ciasto drożdżowe mojego autorstwa, miękkie, wilgotne, długo utrzymuje świeżość, nie czerstwieje przez kilka dni. Warstwa maku ładnie przylega do ciasta, nie rozwarstwia się. Polewa z czekolady, wierzch wieńczą słodkie wisienki.

Ciasto:
250 g mąki pszennej
50 g cukru
100 g masła
25 g świeżych drożdży
2 żółtka
70 ml słodkiej śmietanki 18%

Drożdże wymieszać w słodkiej śmietance do ich rozpuszczenia, wlać do mąki. Dodać cukier, żółtka i rozpuszczone, ostudzone masło. Wyrobić jednolite, gładkie ciasto. Rozwałkować je na prostokąt 30x 40 cm. W razie kłopotów z ukształtowaniem odpowiedniego prostokąta, łatwo się sztukuje, tzn. można odciąć gdzie jest za dużo i z łatwością dolepić gdzie indziej.

Masa makowa:
200 g gotowej masy makowej
1 białko

 Masę makową wymieszać łyżką z surowym białkiem.

Ponadto:
1 białko do posmarowania wierzchu surowego ciasta

Do dekoracji:
1 czekolada gorzka lub mleczna
cukier perlisty
wiśnie z konfitury lub kompotu

Wykonanie:
Masę makową rozsmarować na rozwałkowanym cieście zostawiając ok. 2 cm "gołe" brzegi. Delikatnie zwinąć w rulon. Przełożyć do tortownicy (jeśli mamy kominek to dobrze jest go postawić na środku) o średnicy 20 cm zwijając ją w okrąg i zlepiając końce. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Posmarować wierzch białkiem. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piec do złotej skórki ok. 45- 50 minut. Ostudzić. Czekoladę rozpuścić na parze, polać struclę, ozdobić wiśniami z konfitury lub kompotu, posypać cukrem perlistym.


13 komentarzy:

  1. mmm.. mak i drożdżowe <3 boskość! :D
    A o takiej polewie jeszcze nie myślałam, podoba mi się! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Twoje ciasta, jak zwykle, pięknie się prezentują!

    OdpowiedzUsuń
  3. O rany boskie! Jak Ty kusisz Kobieto! Uciekam stąd - to jest genialne! Chyba muszę upiec... :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo apetycznie, no i ta polewa<3

    OdpowiedzUsuń
  5. Bosko wygląda, mniam :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie na świąteczne przysmaki

    OdpowiedzUsuń
  6. cudne! drożdżowe zawsze się sprawdza:) Pozdrawiam i życzę cudownych Świąt

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam!


    i moje ukochane wisienki! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. sam w sobie jest wspaniałą dekoracją więcej nie trzeba:)

    OdpowiedzUsuń
  9. wygląda jak arcydzieło :) lepiej bym sobie nie wymarzyła strucli :)

    OdpowiedzUsuń