piątek, 20 grudnia 2013

Torcik makowo- śmietanowy

     Uwielbiam połączenie makowego ciasta i bitej śmietany! Upiekłam torcik, który z powodzeniem może stanąć na świątecznym stole. Ciasto makowe odpowiednio wilgotne, nie wymaga nasączenia. Masę śmietanową usztywniłam delikatnie żelatyną. Wierzch ozdobiłam tartą czekolada i wiśniami z syropu. Jeden z najlepszych tortów jakie jadłam :)


Makowe ciasto:
100 g zmielonego suchego maku
100 ml ciepłego mleka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
2 zaokrąglone łyżki kaszki manny błyskawicznej
1/2 szklanki cukru

Suchy, zmielony mak zalać ciepłym mlekiem, odstawić na ok. 10 minut. Dodać kaszkę mannę, żółtka, proszek do pieczenia, krótko zmiksować. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać do masy makowej, delikatnie wymieszać łyżką. Przełożyć do tortownicy o średnicy 20 cm. wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec ok 35-40 minut. Ostudzić. Przekroić na 2 blaty.

Masa śmietanowa:
500 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
2 łyżki cukru pudru
3 i 1/2 łyżeczki żelatyny

Żelatynę namoczyć w 100 ml zimnej wody. W rondelku zagotować ok. 50 ml wody. Do gorącej ale nie wrzącej wody dodać namoczoną żelatynę, wymieszać do jej rozpuszczenia.
Schłodzoną śmietankę ubić (ok.3 minuty) z cukrem. Cały czas miksując, wlewać ostudzoną żelatynę.
Na ułożony na kloszu blat ciasta makowego nałożyć 1/3 masy śmietanowej, przykryć drugim blatem. Na wierzch wyłożyć resztę masy śmietanowej, rozprowadzić po wierzchu i bokach torciku.

Do dekoracji:
1/2 tabliczki mlecznej czekolady
wiśnie z kompotu lub konfitury
Czekoladę zetrzeć na tarce, obsypać boki i środek torciku, dookoła ułożyć wiśnie. Odstawić do schłodzenia.


19 komentarzy:

  1. Niestety na bitą śmietanę mam uczulenie (ogólnie na śmietanę) więc nie dano by mi jeść takiego ciasta ... ach aż się zaśliniłam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szkoda :( Ale możesz to ciasto przełożyć dowolnym kremem lub dżemem albo bez niczego.

      Usuń
  2. Wow jaki piękny ! Wygląda obłędnie :) !

    OdpowiedzUsuń
  3. Miałam piec na święta podobny ale padło na tradycyjnego makowca ;-)
    Twój tort prezentuje się bardzo dobrze ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny :) Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ale ładny! będzie stanowił piękną ozdobę stołu świątecznego!

    OdpowiedzUsuń
  6. Byłam pewna, że u Ciebie znajdę wspaniałe propozycje ma słodki finał świątecznej uczty i się nie zawiodłam :)
    Pozdrawiam serdecznie i przedświątecznie

    OdpowiedzUsuń
  7. Pięknie się prezentuje! Te warstwy, ah! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. mniam! wygląda bardzo efektownie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda zachwycająco - ciasta makowe zdecydowanie mają w sobie coś urokliwego :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda świetnie i pewnie też tak smakował :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda wspaniale! Napatrzeć się nie mogę! W dodatku z moim ukochanym makiem - super :)

    OdpowiedzUsuń
  12. zapisałam sobie to ciacho, bo wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jaki piękny ! Szukam inspiracji na tort i ten mnie bardzo kusi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi on bardzo smakował, szczególnie na drugi dzień :)

      Usuń
  14. witam! muszę koniecznie upiec ten torcik na święta, mak zmielony w młynku do kawy będzie dobry, czy za bardzo miałki? wspaniałe przepisy pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  15. Nie mieliłam w ten sposób, kupiłam gotowy mielony mak, ale powinien być dobry.

    OdpowiedzUsuń