piątek, 10 stycznia 2014

Paryskie bułki z jabłkami

     Drożdżowe bułeczki z pysznym, gęstym nadzieniem jabłkowo- jajecznym, konsystencją przypominającym budyń. Słodkie, niebanalne, idealne do szkoły czy pracy. Poza tym, że są bardzo smaczne, mają ładna formę, dość łatwą do wykonania. Warte są polecenia skoro moja córcia wczoraj prosiła żeby upiec je po raz drugi :) Przepis zaczerpnęłam stąd .


Nadzienie jabłkowe:
150 g obranych już jabłek
50 ml wody
50 ml śmietanki kremówki 30% lub mleka zagęszczonego
2 czubate łyżki cukru
1 duże jajko
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
25 g masła
1/4 łyżeczki cynamonu

Jabłka pokroić w grubą kostkę (1-2 cm), zalać wodą, dusić ok. 10 minut pod przykryciem. Dodać cukier, wymieszać. W misce zmiksować jajko, mąkę ziemniaczaną i śmietankę. Masę jajeczną wlać do zestawionych z palnika, gorących jabłek, wymieszać, ponownie wstawić na palnik, zagotować cały czas mieszając. Zestawić z palnika. Dodać masło, wymieszać. Ostudzić. Podzielić na 6 części.

Ciasto:
320 g mąki
20 g świeżych drożdży
120 ml mleka
50 g cukru
25 g masła
1 małe jajko
szczypta soli

Do miski pokruszyć drożdże, wlać ciepłe (nie gorące) mleko, wymieszać do rozpuszczenia. Dodać cukier, sól, jajko, rozpuszczone, letnie masło i mąkę. Wyrobić na jednolite, gładkie ciasto. Wyłożyć na podsypaną mąką deskę, podzielić na 6 równych części. Każdą część rozwałkować na prostokąt (może być owal) o wymiarach ok. 21x 14 cm. Wyłożyć ok. 3 cm od brzegu uformowaną w wałek masę jabłkową. Z drugiej strony drożdżowego prostokąta pokroić ciasto na 6 długich pasków prawie do samego nadzienia (ok.2 cm przed nadzieniem). Zaczynając od strony nadzienia, zwinąć ciasto w rulon. Układać na blasze zwinięciem do dołu. Posmarować glazurą. Piec ok. 12-14 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Glazura:
2 łyżki wody
1 czubata łyżka cukru pudru

W wodzie rozpuścić cukier, smarować pędzelkiem powstałym syropem zawinięte bułeczki bezpośrednio przed pieczeniem.


13 komentarzy:

  1. fantastyczne!!! forma powala a smak intryguje:)

    OdpowiedzUsuń
  2. piękne! i na pewno lepsze od wypieków dostępnych u nas w piekarniach

    OdpowiedzUsuń
  3. Fantastyczne!!! Muszę je zrobić, jesteś mistrz :)

    OdpowiedzUsuń
  4. i nie trzeba dać ciastu nic czasu na wyrośnięcie??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja nie dawałam, ciasto podrośnie trochę w piekarniku ale oczywiście można zaczekać na wyrośnięcie ok. 20 minut.

      Usuń
  5. ooo w koncu dobry przepis na proste ciasto do piekarnika ;D mozna zawijac w nie roznosci ;D

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląd powala, a smak na pewno boski :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ach te Twoje drożdżówy !
    Jesteś mistrzynią :)

    OdpowiedzUsuń