poniedziałek, 17 lutego 2014

Dyniowe ciasto z jabłkami

     Czas wykorzystać resztę zapasów dyni. Jeszcze jesienią pokroiłam dynię na kawałki, zawinęłam je w folię aluminiową i upiekłam w piekarniku. Potem zmiksowałam ją blenderem i zamroziłam w porcjach. Teraz mogę je dowolnie spożytkowywać. Jednym z pomysłów na dynię jest przygotowane ciasto z jabłkami. Wilgotne, ładnie wyrośnięte, o pięknym, pomarańczowym kolorze. Wspomnienie jesieni :)


220 g mąki pszennej
1 zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
150 g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru
2 jajka
150 g gęstego puree z dyni

2 średniej wielkości jabłka

Masło zmiksować z cukrem, dodać proszek do pieczenia, sodę, jajka i puree z dyni, zmiksować. Dodać mąkę, jeszcze raz zmiksować.Wyłożyć do tortownicy o średnicy 20 cm. Jabłka obrać, pokroić na ósemki, rozłożyć równomierne na cieście, lekko je wciskając. Piec 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem.

19 komentarzy:

  1. Dyniowe musy to częsty gość u mnie w domu- zapisuję przepis.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm... dynia i jabłka - musi być pyszne :)
    Przepis zapisuję, mam nadzieję, że o nim nie zapomnę do jesieni :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawy pomysł na ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda wspaniale! I ciekawe połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ale fajny kolor! uwielbiamy wszystkie z jabłkami :)

    OdpowiedzUsuń
  6. aaaa! Ja mam puree z dyni, hah! może się skuszę? :D

    OdpowiedzUsuń
  7. I te jabłka, jak świetnie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
  8. I te jabłka, jak świetnie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
  9. Apetyczny pomysł na wykorzystanie dyni :) Szkoda, że moje zapasy dyni już wyczerpane

    OdpowiedzUsuń
  10. Niestety po dyni u mnie ślad zaginął, ale ciasto wygląda bajecznie. Zapisane do wykonania

    OdpowiedzUsuń
  11. Cudne :)
    Też muszę się za dynię z zamrażarki zabrać :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale świetna zimowa szarlotka, bardzo wypasiona witaminowo.
    Stale zapominam o dyni w zamrażarce.

    OdpowiedzUsuń
  13. świetna kompozycja smaków:)

    OdpowiedzUsuń
  14. :)przepieknie wyglada , w zamrazalce zalega mi dynia ,zainspirowalas mnie:)Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  15. Czeka w kolejce do wypróbowania! Beata

    OdpowiedzUsuń