środa, 5 lutego 2014

Szarlotka z jajecznym budyniem

     Uwielbiam ciasta z jabłkami! Jako, że często je piekę, wymyślam różne wersje szarlotek i jabłeczników. Najczęstszym problemem jest zazwyczaj wyciekający z jabłek sok. W tej wersji szarlotki jest on ujarzmiony przez budyń :) Wyszło bardzo smaczne, delikatne ciasto.


Masa jabłkowa:
6 średnich jabłek
80 ml wody
1 jajko
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
50 ml mleka
3-4 czubate łyżki cukru

Jabłka obrać, pokroić w dużą kostkę (2-3 cm). Dusić w rondelku z wodą ok. 5 minut (dobrze, gdyby utrzymały kształt kostki i nie rozpadły się).
Do miski wbić jajko, dodać mąkę ziemniaczaną, cukier i mleko, zmiksować. Wlać, cały czas mieszając, do zestawionych z palnika jabłek. Ponownie wstawić na palnik, delikatnie mieszając, zagotować. 

Ciasto:
200 g mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 szklanki cukru
120 g masła
2 żółtka
1 łyżka kwaśnej śmietany

Do mąki dodać masło, posiekać nożem. Dodać cukier, proszek do pieczenia, żółtka i śmietanę. Wyrobić jednolite ciasto. Podzielić na dwie równe części. Jedną wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 20 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec 15 minut. Na podpieczony spód wyłożyć masę jabłkową, wyrównać. Wyłożyć na wierzch ciasto rozwałkowane do wymiarów tortownicy. Piec jeszcze ok. 35-40 minut w 180°C do zrumienienia wierzchu. Ostudzić, posypać cukrem pudrem.

8 komentarzy:

  1. mmm, musi być bardzo delikatna, świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. fajnie wygląda, takie mięciutkie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. intrygujące :) i pyszne z pewnością :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kolejny świetny pomysł na szarlotkę, muszę spróbować :) Wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Szarlotka - moja miłość - każda wersja mnie zadowala. Twoja brzmi bardzo smacznie, wygląda doskonale nic tylko pałaszować i oblizywać się ze smakiem

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam szarlotki :) Bardzo ciekawy pomysł na masę jabłkową.
    Zapisuję do wypróbowania :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń