środa, 19 marca 2014

Bułki z ziemniakami

     Przepyszne, jedne z moich ulubionych bułek. Sprężyste, lekko wilgotne, długo utrzymujące świeżość, idealne na kanapki z wędliną, serem ale dobre również do tych na słodko. Robiłam je już kilka razy. Przepis idealny według mistrzyni wypieku pieczywa, zaczerpnięty stąd.


400 g mąki pszennej
100 g gotowanych ziemniaków, przeciśniętych przez praskę
20 g świeżych drożdży
2 łyżki oleju
1 płaska łyżka cukru
1 łyżeczka soli
250 ml wody

Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości wody, następnie dodać do mąki z pozostałymi składnikami. Zagnieść ciasto, będzie dosyć luźne. Ciasto przełożyć na deskę podsypaną mąką, podzielić na 8-9 kawałków, z każdego uformować bułeczkę. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić do wyrastania na 40 minut. Wierzch wyrośniętych bułek lekko posmarować wodą. Wstawić bułki do piekarnika nagrzanego do 200° C, piec ok. 20-30 minut, do zrumienienia wierzchu.

7 komentarzy:

  1. Z ziemniakami bułek ani nie robiłam, ani nie jadłam. Bardzo ciekawy przepis :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Też kiedyś robiłam bułki z ziemniakami, jednak całkiem inaczej;) Te wyglądają jak z piekarni;))

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię pieczywo z dodatkiem ziemniaków!

    OdpowiedzUsuń
  4. nigdy nie słyszalam o bułach z ziemniakami!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zabieram na jutrzejsze śniadanie. Bardzo mi się podobają. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. świetne jadłam kiedyś takie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Z ziemniakami jeszcze nie jadłam, ciekawy pomysł

    OdpowiedzUsuń