piątek, 9 maja 2014

Ciasto Tiramisu

     Bardzo smaczne i ładnie wyglądające ciasto. Dwa blaty miodowego ciasta przełożone są masą grysikową. W środku ułożone są biszkopty maczane w kawie. Ciasto najlepsze jest po 2 dniach, kiedy lekko odwilgnie. Składniki na ciasto dałam z półtorej porcji, można zrobić jak w oryginale z mniejszej ilości. Przepis, lekko zmodyfikowany, stąd .


Ciasto (na 2 blaty):
75 g masła
160 g cukru
3 łyżki miodu
1 duże jajko
1 czubata łyżeczka sody
1 lekko zaokrąglona łyżka rozpuszczalnej kawy
400 g mąki pszennej

Do rondelka włożyć masło, dodać cukier, kawę i miód, zagotować. Zdjąć z palnika, wsypać mąkę i sodę, wymieszać łyżką do uzyskania odchodzącego od ścianek rondelka ciasta. Odstawić do przestygnięcia na ok. 5-10 minut. Wbić jajko, wyrobić na jednolite ciasto. Jeszcze ciepłe ciasto podzielić na dwie równe części, wyłożyć do dwóch form do pieczenia o tej samej wielkości 30x25 cm. Lekko posypać wierzch mąką. Małym wałkiem lub rękami równo rozprowadzić na całej powierzchni blachy. Piec ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. 

Masa:
500 ml mleka
150 g cukru
4 zaokrąglone łyżki błyskawicznej kaszki manny
250 g masła

Do rondelka wlać mleko, wsypać cukier i kaszkę mannę, mieszając doprowadzić do wrzenia. Cały czas mieszając, gotować 3 minuty. Ugotowaną kaszkę wstawić do zimnej wody, mieszając, wystudzić. Masło włożyć do miski, ucierać mikserem dodając powoli zimną kaszkę.

Ponadto:
200 g podłużnych biszkoptów

150 ml gorącej wody
1 łyżka kawy

Do gorącej wody wsypać kawę, wymieszać, ostudzić.

Polewa:
100 g gorzkiej czekolady
2 łyżki oleju

Do niedużego garnka wlać ok. 1 szklankę wody, zagotować. Na duży talerz połamać czekoladę, wlać olej. Talerz położyć na garnku z wrzącą wodą na ok.2-3 minuty, wymieszać do połączenia się składników.

Wykonanie:
Na blat miodowego ciasta wyłożyć połowę masy. Biszkopty krótko maczać w kawie, układać jeden obok drugiego. Wyłożyć resztę masy, wyrównać. Przyłożyć drugim blatem ciasta, lekko docisnąć. Wierzch polać gorącą polewą, równo rozprowadzić.   


10 komentarzy:

  1. Jak idealnie ukrojone! Wszystko, co z kawą jest dla mnie pyszne, więc ja poproszę; ))

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda rewelacyjnie, ślinka cieknie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakoś nie mogę przekonać się do "ciastowej" wersji tego deseru. Chociaż jej nie próbowałem to chyba nadal pozostaję fanem wersji podstawowej - tylko na biszkoptach i serku mascarpone.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie wygląda, te kawałeczki - wszystkie takie idealne... :)

    OdpowiedzUsuń
  5. CIASTO PIĘKNIE SIĘ PREZENTUJE,ale nazwa kompletnie nieadekwatna do tego wypieku

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się, że nazwa nie jest (przynajmniej smakowo) dopasowana do przepisu, tylko biszkopty w środku wizualnie przypominają ten deser. Nazwę zaczerpnęłam z oryginalnego przepisu na którym się opierałam.

      Usuń
  6. znakomicie wygląda to ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny pomysł na ciacho, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. czy ta polewa (czekolada + olej) łatwo sie kroi? bo wyglada pieknie :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Kroi się dużo łatwiej od polewy z samej czekolady. Dla ułatwienia można kroić też nożem polanym gorącą wodą i wytartym do sucha.

    OdpowiedzUsuń