poniedziałek, 12 maja 2014

Szarlotka z miodowymi jabłkami

     Bardzo delikatna biszkoptowa szarlotka. Jabłka pachną i smakują z lekka miodem. Ciasto dość słodkie, jeśli ktoś woli mniej słodkie, wówczas pomijamy brązowy cukier. Myślę, że zamiast jabłek można użyć również rabarbar. Przepis mojego autorstwa.


Biszkopt:
5 jajek
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 płaska łyżka proszku do pieczenia

Całe jajka ubić z cukrem na bardzo puszystą masę. Dodać proszek do pieczenia i mąkę, lekko wymieszać do uzyskania jednolitego ciasta. Wylać na blaszkę do pieczenia o wymiarach 32x21 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 30 min. Ostudzić. Biszkopt przekroić wzdłuż na 2 części.

Warstwa jabłkowa:
1,5 kg jabłek
1/2 szklanki miodu
ew. 1-2 łyżki brązowego cukru
4 łyżeczki żelatyny

Jabłka obrać, podzielić na ósemki, pokroić w plasterki. Pokrojone jabłka włożyć do rondelka, wlać miód i ewentualnie cukier, gotować ok. 5- 8 minut. Zdjąć z palnika, wsypać żelatynę, wymieszać do momentu jej rozpuszczenia. Ostudzić do czasu aż jabłka staną się gęste od tężejącej żelatyny. Gęstą masę jabłkową wylać na spód biszkoptu, wyrównać, przykryć górnym blatem ciasta, lekko docisnąć. Zostawić na ok. 2 godziny do całkowitego skrzepnięcia masy jabłkowej. Wierzch posypać cukrem pudrem.

13 komentarzy:

  1. szarlotka za mną chodzi już od miesiąca, może wreszcie w następny weekend uda mi się zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  2. jaka ona subtelna, delikatna, musi być boska, a zdjęcie cud miód ! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Miodowe jabłka mówią same za siebie<3

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja czekam na papierówki,żeby taką delikatność uzyskać.
    Puszek okruszek , doprawdy.

    OdpowiedzUsuń
  5. O mniam, już sobie wyobrażam ten zapach... :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo fajna!!

    OdpowiedzUsuń
  7. To jest świetna szarlotka, a dodatkowym jej atutem jest to, że jest przepyszna zarówno na pierwszy jak i na drugi dzień, co jest niespotykane w innych szarlotkach - są albo dobre tylko w 1-szym, albo jedynie w 2-gim dniu.
    Polecam!

    OdpowiedzUsuń
  8. W przepisie nie ma ile minut piec ani na ile stopni nastawić piekarnik.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem jak to się stało, że to pominęłam. Już dopisałam. Dziękuję za zwrócenie uwagi :)

      Usuń