środa, 11 czerwca 2014

Czereśniowe crumble

     Pyszny i szybki pomysł na małe, letnie słodkości. Deser jest przy tym banalnie prosty- czereśnie i kruszonka. Zamiast czereśni można wykorzystać inne dowolne owoce.
Przy okazji przypominam, że gdybyście chcieli zagłosować na mój blog w plebiscycie na Najsmaczniejszy Blog Małopolski to zapraszam Was na stronę patrz tutaj
Z góry dziękuję!


Porcja dla 4 osób:

ok. 500 g czereśni

Kruszonka:
70 g zimnego masła
70 g cukru pudru
130 g mąki pszennej

Do miski wsypać cukier puder i mąkę, dodać pokrojone, zimne masło. Palcami wyrobić sypką kruszonkę.
Na dno 4 kokilek wyłożyć czereśnie, obficie posypać kruszonką. Przygotowane kokilki wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C, piec ok. 25 minut do zrumienienia kruszonki. Podawać na ciepło.

6 komentarzy:

  1. uwielbiam crumble! i czereśnie... super połączenie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ta, proszę Pani, ta to jest przepyszne, i proste i łatwiutkie, a jednocześnie wcale nie takie
    popularne, łatwiej zasypać truskawki cukrem i polać śmietaną, albo zjeść czereśnie , pestki wypluć , a czereśniowe crumble, to i brzmi fajnie i jeszcze lepiej smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  3. Musi być pyszne takie crumble :)

    OdpowiedzUsuń