środa, 11 lutego 2015

Mini pączki serowe

     Super pączusie :) serowe. Błyskawiczne, mieszane tylko widelcem. Z sodą. Słodkie. Będę powtarzała ich smażenie co roku.


500 g białego sera w kostce
4 jajka
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki cukru waniliowego
3/4 szklanki cukru (można trochę zmniejszyć)
2 łyżeczki sody
1 łyżka soku z cytryny

olej do smażenia

Ser rozgnieść widelcem. Dodać jajka, cukier waniliowy, cukier, sodę i sok z cytryny, wymieszać. Wsypać mąkę, jeszcze raz wymieszać do połączenia się składników.
W rondelku rozgrzać olej. Lekko zwilżonymi rękoma formować małe kulki wielkości dużego orzecha laskowego, wrzucać na rozgrzany olej, smażyć. Wykładać na papierowy ręcznik. Można obtoczyć w cukrze pudrze, choć same w sobie są słodkie :) 

11 komentarzy:

  1. jakie żółciutkie,pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, muszą być znakomite! :)
    Świetny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo smakowicie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow niesamowite:) formować wielkości orzecha laskowego? takie malutkie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale takiego dużego orzecha laskowego, ewentualnie bardzo małego orzecha włoskiego, po prostu coś pomiędzy :) Pączki rosną w trakcie smażenia. Jeśli chcemy zrobić większe to po prostu formujemy troszkę większe kulki :) Moje są mini.

      Usuń
  5. pączusie przepysznie. U mnie na blogu czeka na Ciebie mała niespodzianka :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak najbardziej mówię tak. Uwielbiam wypieki z twarogu, więc z chęcią bym skosztowała. Wyglądają cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pychotka, i ten sok z cytryny - uwielbiam cytrynowe wypieki!

    OdpowiedzUsuń