poniedziałek, 20 kwietnia 2015

Wiosenny sernik ze szpinakiem

     Wiosenny, słodki sernik w kolorze zielonym. Uzyskałam go dzięki dodatkowi świeżego szpinaku (nie polecam mrożonego). W smaku nie wcale go nie czuć ale dzięki temu możemy przemycić dawkę zdrowych warzyw nawet dzieciom. Sernik jest wprost idealny. Wierzch to bita śmietana z truskawkami. Pycha! Mój autorski przepis.


Ciasto:
1/2 szklanki mąki pszennej
2 mocno czubate łyżki kakao
100 g masła
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 żółtko
50 g cukru

Do miski wsypać mąkę i kakao, dodać masło, posiekać nożem. Dodać proszek do pieczenia, żółtko i cukier, zagnieść jednolite ciasto. Wyłożyć je równomiernie na dno tortownicy o średnicy 21 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec ok. 20- 22 minut

Masa serowa:
500 g mielonego białego sera
500 ml skondensowanego mleka słodzonego
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej (35 g)
3 duże jajka
1 białko (pozostałe z ciasta)
50 g świeżego szpinaku

Do sera dodać skondensowane mleko słodzone, mąkę ziemniaczaną, jajka i białko. Zmiksować na jednolitą masę. Szpinak zmiksować w blenderze, dodać do masy serowej, dobrze wymieszać. Wylać na podpieczony spód. Tortownicę ustawić na blasze do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 10 minut, po tym czasie przykręcić do 150°C. Piec jeszcze ok. 45 minut do lekkiego zezłocenia się wierzchu. Ostudzić.

Bita śmietana
200 ml dobrze schłodzonej śmietanki kremówki 30%
120 g mascarpone
1 zaokrąglona łyżka cukru pudru

6 dużych truskawek

Śmietankę wlać do wysokiej miski, dodać cukier, ubić przez 2-3 minuty. Dodać mascarpone, jeszcze raz krótko zmiksować. Wyłożyć na ostudzony sernik.
Truskawki przekroić na pół, udekorować wierzch sernika.

10 komentarzy:

  1. Kolor ma genialny!
    Też taki chcę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ze szpinakiem? Wow, tego jeszcze u mnie nie bylo :D Jeszcze... Bo jak uwielbiam warzywa na slodko, tak nie omieszkam sie tego przepisu wyprobowac :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow jaki intrygujący pomysł! Ciekawy kolor :)

    OdpowiedzUsuń
  4. takiego jeszcze nigdy nie próbowałam, ale muszę to zmienić, bo wygląda niesamowicie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję!
    Mi sernik bardzo posmakował :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ale ładny i rzeczywiście nowatorski!

    OdpowiedzUsuń
  7. Robiłam leśny mech ze szoinakiem, ale sernik?
    Rewelacyjny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń