piątek, 22 kwietnia 2016

Rustykalna tarta z rabarbarem i migdałami

     Dla odmiany, nieco inna tarta na kruchym cieście z zapieczonym kremem migdałowym i cienkimi paskami młodego rabarbaru. Ciasto cienkie ale pełne smaków, od prawie marcepanowej masy migdałowej po kawaskowaty rabarbar. Przepis, trochę zmieniony stąd


kruche ciasto:
150 g mąki pszennej
1 jajko
1 płaska łyżka cukru pudru
60 g masła

Do miski wsypać mąkę, dodać jajko, cukier puder i masło, zagnieść jednolite ciasto. Rozwałkować na dużej blasze do pieczenia na kształt prostokąta o wymiarach ok. 31x21 cm.

masa migdałowa:
90 g mielonych migdałów
70 g cukru
70 g miękkiego masła
1 zaokrąglona łyżka mąki pszennej
1 duże jajko
kilka łodyg rabarbaru

Do miski wsypać cukier, dodać masło, mąkę i jajko, krótko zmiksować. Wsypać migdały, wymieszać. Powstałą masę wyłożyć na ciasto, równo rozprowadzić zostawiając ok. 1 cm puste brzegi. Rabarbar, o długości trochę mniejszej niż ciasto, ułożyć na masie migdałowej (mój rabarbar był bardzo cienki), zawinąć puste brzegi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 30-35 minut. Wierzch posypać cukrem pudrem.

4 komentarze: