Małe drożdżóweczki wycinane szklanką. Piękne, fioletowe nadzienie serowo- porzeczkowe. Bez dodatku jajka. Miękkie, wilgotne, przepyszne!
ciasto:
30 g świeżych drożdży
1/3 szklanki cukru
1 szklanka kefiru
100 ml oleju
3 szklanki mąki pszennej
1/4 łyżeczki soli
Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem, rozetrzeć łyżką do uzyskania płynnej konsystencji. Wlać kefir i olej, wymieszać. Wsypać sól i mąkę, krótko wyrobić jednolite ciasto, Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
nadzienie:
250 g sera białego w kostce
1/2 szklanki cukru
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
1 szklanka czarnej porzeczki
Czarne porzeczki zmiksować blenderem.
Do miski wyłożyć ser, cukier i mąkę ziemniaczaną i rozdrobnione porzeczki, krótko zmiksować.
wykonanie:
Ciasto drożdżowe rozwałkować na grubość ok. 1 cm, szklanką wykrawać kółka. Dnem mniejszej szklanki - literatki wciskać dołki w każdym kółku. Nakładać nadzienie.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 12-14 minut, do czasu zrumienienia brzegów drożdżówek.
Wyglądają cudownie - piękny kolor :) Fajny pomysł na wykorzystanie porzeczek :)
OdpowiedzUsuńO matko rewelacyjnie wyglądaja.
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie :3
OdpowiedzUsuńSuper to nadzienie, drożdżówki pierwsza klasa.
OdpowiedzUsuńAle one muszą być pyszne!
OdpowiedzUsuńMega kolor!!!!
OdpowiedzUsuńAle piekne!
OdpowiedzUsuńcudowny kolor nadzienia, na pewno wzięłabym jedną albo nawet dwie;)
OdpowiedzUsuńAleż mają kolor! Aż chce się jeść :)
OdpowiedzUsuń