sobota, 2 lipca 2016

Sałata pełna zdrowia

     Sałata, która dla mnie jest pełna nowości. Dopiero niedawno dowiedziałam się ( i jest mi wstyd że tak późno), że natka marchewki może z powodzeniem być używana w różnego rodzaju potrawach i sałatkach. Co więcej, ma ona dużo więcej składników odżywczych niż korzeń. To samo można powiedzieć o młodych listkach buraków. Do tej wersji salaty użyłam dużo różnorodnych składników. W większości są to ogólnodostępne warzywa prosto z ogrodu. Wyjątkiem jest tu kukurydza z puszki Bonduelle, którą bardzo lubię dodawać do różnego rodzaju kompozycji sałatowych.
Warzywne inspiracje z produktami Bonduelle znajdziecie tutaj



sałata
puszka kukurydzy Bonduelle
1 opakowanie małych kulek mozzarelli
250 g pomidorków koktajlowych
pęczek rzodkiewki
awokado
garść młodych listków botwinki
kilka gałązek koperku
kilka gałązek młodych listków marchewki
kilka listków świeżego oregano
3 łyżki oliwy
1 łyżka soku z cytryny
sól do smaku

Sałatę i liście botwinki umyć, osuszyć, porwać na kawałki, ułożyć na dużym półmisku.
Rzodkiewki pokroić w półplasterki, posypać po sałacie.
Kulki mozzarelli i pomidorki koktajlowe pokroić na ćwiartki, równomiernie rozłożyć na całej powierzchni.
Awokado obrać, pokroić w grubą kostkę, porozkładać na sałacie.
Kukurydzę Bonduelle odcedzić, rozsypać po wierzchu.
Koperek, młode listki marchewki i oregano pokroić lub porwać na małe części, posypać po wszystkim.
Oliwę, sok z cytryny i sól wymieszać w kubku, polać po całości.

W parze z sałatką

1 komentarz:

  1. To pociesz sie, ze ja tez nie wiedziałam, ze natka marchewki jest jadalna, aż muszę spróbować 😀

    OdpowiedzUsuń