czwartek, 24 sierpnia 2017

Musztardowo-cebulowe bułki

     Miękkie bułeczki pachnące podsmażoną cebulką (którą dodałam do ciasta) o pięknym musztardowym kolorze. Zawdzięcza go właśnie dodatkowi musztardy, a konkretnie musztardy ze smażoną cebulką firmy Octim . Wielokrotnie nagradzana firma za jakość i smak produkuje oprócz wielu smaków musztardy (w tym z żurawiną, o smaku wędzonej papryki i rozmarynu) również wysokiej jakości ocet jabłkowy i glazurę balsamiczną.


porcja na 8 bułeczek:
15 g świeżych drożdży
1 i 1/2 płaskich łyżeczek miodu
2 płaskie łyżeczki musztardy
1 płaska łyżeczka soli
200 ml mleka
2 małe jajka
2 łyżki oleju
1 mała cebulka
400 g mąki pszennej

Cebulkę drobno pokroić, wsypać na rozgrzaną patelnię, lekko podsmażyć na oleju.
Do miski pokruszyć drożdże, dodać miód, rozetrzeć łyżką do uzyskania płynnej konsystencji. Dodać musztardę, sól, jajka, mleko, lekko podsmażoną cebulkę wraz z olejem oraz mąkę. Wyrobić jednolite ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Wyłożyć na podsypaną mąką deskę, podzielić na 8 równych części. Z każdej uformować okrągłe bułeczki. Ułożyć na blasze do pieczenia, lekko spłaszczyć, ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok. 45 minut.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 15 minut.

3 komentarze: