ciasto:
500 g mąki pszennej
2 żółtka
1 jajko
200 g cukru
150 g masła
3 łyżki oleju
1 zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia
5 płaskich łyżek kwaśnej śmietany
Wszystkie składniki razem zagnieść na jednolite ciasto. Podzielić na 3 części. Dwie z nich wyłożyć na dno prostokątnej blaszki. Piec ok. 20 minut w 180°C. Resztę ciasta włożyć do schłodzenia do lodówki.
warstwa jabłkowa:
1,5 kg (7-8 szt.) jabłek
1 zaokrąglona łyżeczka cynamonu
2 łyżki bułki tartej
5 płaskich łyżek cukru
Jabłka obrać, pokroić w ósemki, potem w plasterki. Dodać cynamon, cukier i bułkę tartą, wymieszać. Wyłożyć na upieczony spód. Z lodówki wyjąć pozostałe ciasto, robić z nich wałeczki i układać je na skos lub w kratkę. Piec wszystko razem ok. 50-55 minut w 170°C. Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Na pewno jest pyszna :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo dobrze :D
OdpowiedzUsuń