piątek, 22 grudnia 2017

Kakaowy keks na majonezie

     Keks w wersji kakaowej, nietypowy bo robiony na bazie majonezu (bez masła czy oleju). Mimo że jest go dość dużo, nie jest on wyczuwalny ani w smaku ani w zapachu. Bardzo smaczny,wilgotny, mięsisty, z dużą ilością bakalii.
ciasto:
300 g mąki pszennej
180 g cukru
200 ml majonezu
200 ml mleka
1 duże jajko
1 łyżeczka cukru waniliowego
1/2 łyżeczki cynamonu
3 czubate łyżki kakao
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

1 szklanka mieszanych dowolnych bakalii + 1 łyżka mąki pszennej

Do miski wlać mleko, dodać majonez, jajko, cukier, cukier waniliowy, cynamon, proszek do pieczenia, kakao i mąkę, zmiksować na jednolitą masę.
Większe bakalie pokroić, wszystkie wymieszać z łyżką mąki, wsypać do ciasta, wymieszać łyżką. wyłożyć do formy keksowej o wymiarach (mierząc po dnia) 28x8,5 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok.50 minut. Ostudzić.

lukier:
3/4 szklanki cukru pudru
ok. 2 i 1/2 łyżki wody

Do miseczki wsypać cukier puder, dodać wodę, dobrze wymieszać. W razie konieczności można dosypać odrobinę cukru pudru lub wlać kilka kropel wody (regulować składnikami w małych ilościach). Gotowym lukrem polać wystudzony keks, zaraz posypać gotową posypką cukrową.

2 komentarze: