czwartek, 26 kwietnia 2018

Sernik gotowany "zebra"

     Sernik gotowany przekładany kakaowymi blatami ciasta. Jest miękkie od razu po przełożeniu gorącą serową masą :) Bardzo podzielne ciasto dobre na różnego rodzaju przyjęcia.
ciasto:
350 g mąki pszennej
50 g kakao
150 g cukru
2 duże jajka
100 g masła
1/3 szklanki jogurtu naturalnego
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczka sody

Do miski wsypać mąkę, dodać kakao, cukier, jajka, miękkie masło, jogurt, proszek do pieczenia i sodę, wyrobić jednolite ciasto. Podzielić na 3 równe części, każdą z nich wyłożyć na dno prostokątnej formy o wymiarach 31x21 cm, wyrównać małym wałeczkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok.15 min.

masa serowa:
1 kg mielonego białego sera
1 szklanka cukru
3 duże jajka
2 czubate łyżki mąki pszennej
1 budyń waniliowy bez cukru

Do miski wyłożyć mielony ser, dodać cukier, całe jajka, mąkę oraz budyń, zmiksować. Przelać na dużą patelnię, mieszając doprowadzić do wrzenia, gotować jeszcze ok. 1 minuty. Gorącą masę serową podzielić na dwie równe części. Połowę wylać na pierwszy blat kakaowego ciasta, wyrównać, przykryć drugim blatem, lekko docisnąć, wylać resztę masy serowej, przykryć trzecim blatem ciasta, jeszcze raz lekko docisnąć. Wierzch polać polewą czekoladową, posypać czekoladową posypką. Ostudzić.

polewa czekoladowa:
100 g gorzkiej czekolady
3 łyżki śmietanki kremówki
czekoladowa posypka

Czekoladę wraz ze śmietanką rozpuścić nad parą wodną, wymieszać. Rozsmarować na wierzchu ciasta, zaraz posypać czekoladową posypką.

2 komentarze:

  1. Wygląda wspaniale!
    A ja też mam w lodówce sernik gotowany ,trochę przekombinowany ale mam nadzieję ,że będzie udany :)

    OdpowiedzUsuń