poniedziałek, 25 czerwca 2018

Naleśniki z Czarnego Lasu

     Najlepsze naleśniki! Zrobiłam je na wzór Tortu z Czarnego Lasu. Mocno kakaowe, z serowym nadzieniem i polewą z wiśni, po prostu poezja smaku! Do wielokrotnego powtórzenia :)


porcja na 7 szt.
naleśniki:
1 szklanka mleka
1 duże jajko
3/4 szklanki mąki pszennej
1 czubata łyżka kakao
1 zaokrąglona łyżka cukru

Do miski wlać mleko, dodać jajko, mąkę, kakao i cukier, zmiksować. Smażyć naleśniki.

polewa wiśniowa:
350 g wiśni
1 czubata łyżka cukru
1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki wody

Wiśnie wydrylować, przełożyć do garnka. Dodać cukier, smażyć ok. 10-12 minut, do częściowego zredukowania soku. Do szklanki wsypać mąkę, wlać wodę, dobrze wymieszać. Mieszając wlać do wiśni, zagotować.

masa serowa:
250 g białego sera w kostce
1-2 czubate łyżki cukru
50 ml śmietanki 12%

Biały ser zmiksować blenderem z cukrem i śmietanką do uzyskania jednolitej masy. Podzielić na 7 równych części.
Naleśniki smarować do połowy nadzieniem serowym, złożyć na cztery. Pogrzać z obu stron na patelni z małą ilością rozpuszczonego masła. Polać polewą wiśniową.

1 komentarz:

  1. Pięknie to wygląda! I jeszcze piękniej komponuje się z przyrodą! Koniecznie muszę wypróbować ten przepis!

    http://bitasmietanka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń