piątek, 20 lipca 2018

Torcik z czarną porzeczką

     Atrakcyjny choć prosty do wykonania torcik o mocno owocowym smaku. Pomiedzy cienkie blaty ciasta pieczonego ze świeżymi owocami czarnej porzeczki wyłożona jest delikatna masa ze śmietanki i zmiksowanej porzeczki lekko usztywniona galaretką. Lekkie i bardzo smaczne ciasto :)

2 blaty ciasta:
80 g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru
4 duże jajka
1 szklanka mąki pszennej
1 zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka czarnej porzeczki

Do miski wyłożyć miękkie masło, wsypać cukier, krótko ubić. Dodać całe jajka, mąkę i proszek do pieczenia, jeszcze raz zmiksować. Ciasto podzielić na dwie równe części, wyłożyć do dwóch tortownic o średnicy 21 cm, wyrównać. Na wierzch rozsypać po pół szklanki umytej i osuszonej czarnej porzeczki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 25 minut. Ostudzić.

masa:
3/4 szklanki czarnej porzeczki
1/2 szklanki wody
1 galaretka truskawkowa
500 ml śmietanki kremówki 30%

Porzeczkę umyć, zmiksować blenderem, przełożyć do garnka, wlać wodę, doprowadzić do wrzenia, gotować ok. 3 minut. Zdjąć z palnika, wsypać galaretkę, mieszać do jej rozpuszczenia. Ostudzić do temperatury pokojowej. Śmietankę ubić na sztywną masę, miksując wlać galaretkę.
Gdy masa zacznie lekko tężeć wyłożyć 3/4 masy na jeden blat ciasta, wyrównać, przykryć drugim blatem ciasta, lekko docisnąć. Pozostałą 1/4 masy wyłożyć na wierzch ciasta, rozsmarować. Nożem wyrównać krem na bokach. Wstawić do lodówki do schłodzenia.

2 komentarze: