Kruche, cienkie ciasto ze świeżymi brzoskwiami. Proste, bez udziwniania ale bardzo smaczne :)
300 g mąki pszennej
100 g cukru pudru
150 g miękkiego masła
3 żółtka
1 płaska łyżeczka c wanil
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
3-4 duże brzoskwinie
Do miski wsypać mąkę, dodać cukier, masło, żółtka, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na 3 części. Dwie wylepić dno blaszki o wymiarach 32x21 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 18 minut.
Brzoskwinie podzielić na ósemki lub jeśli bardzo duże to dwunastki. Ułożyć ściśle obok siebie na spodzie ciasta. Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach pozostałe ciasto.
Ponownie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec jeszcze 35 minut. Upieczone ciasto można posypać po wierzchu cukrem pudrem.
musi być naprawdę dobre, w swej prostocie a la szarlotka!
OdpowiedzUsuń