wtorek, 21 sierpnia 2018

Wieniec z gruszkami i śliwkami

     Pyszny, drożdżowy wieniec z gruszkami i śliwkami. Aromatyczny, wilgotny od dużej ilości owoców.
ciasto:
100 ml mleka
30 g cukru
15 g świeżych drożdży
30 g rozpuszczonego masła
1 żółtko
260 g mąki pszennej

Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem, odstawić na ok. 5 minut, rozetrzeć łyżką do uzyskania płynnej konsystencji. Wlać mleko, wymieszać. Dodać żółtko, rozpuszczone masło i mąkę, zagnieść jednolite ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do lekkiego wyrośniecia. Przełożyć na podsypaną mąką deskę, rozwałkować na prostokąt o wielkości 39x28 cm.

nadzienie:
1 duża gruszka
5 śliwek
30 g miękkiego masła
2 łyżki brązowego cukru

Gruszki i śliwki pokroić w niedużą kostkę.
Rozwałkowane ciasto posmarować miękkim masłem, posypać brązowym cukrem i pokrojonymi owocami. Zwinąć w rulon, przeciąć wzdłuż na pół zostawiając tylko ok. 2 cm nie rozcięte. Przeplatać dwa sznury ciasta tak by rozcięcie było skierowane ku górze. Końce skleić ze sobą, uformować koło. Delikatnie przełożyć na dużą blaszkę do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C, piec ok. 30 minut. Upieczony wieniec można posypać po wierzchu cukrem pudrem.

1 komentarz:

  1. Mniam! Ależ pyszności :) uwielbiam ciasto drożdżowe w każdej postaci :)

    OdpowiedzUsuń